Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Λάθος μείγμα οι μεταρρυθμίσεις που ταυτίζονται με την αύξηση φόρων και εισφορών

tags :
Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): Λάθος μείγμα οι μεταρρυθμίσεις που ταυτίζονται με την αύξηση φόρων και εισφορών
Σοβαρά εμπόδια αποτελούν η κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το υψηλό ενεργειακό κόστος ενώ η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ
Προσκλητήριο στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες αλλά και να αξιοποιήσει όλες τις επιχειρηματικές και προσωπικές σχέσεις που διαθέτει με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καλώντας τη να επενδύσει στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στην απογευματινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Απευθυνόμενος στον πολιτικό κόσμο άσκησε αυστηρή κριτική σημειώνοντας ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την μικροπολιτική.
Μίλησε για διάχυτες ευθύνες, αλλά και υπογράμμισε ότι μετά από αλλεπάλληλα λάθη και πισωγυρίσματα, η πλειονότητα των πολιτικών κομμάτων υποστηρίζει την θέση της χώρας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
 Όπως είπε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η αντισυστημική ρητορική εκμεταλλεύθηκε την αγωνία των κοινωνιών και έθεσε σωστά ερωτήματα, δίνοντας λάθος απαντήσεις και πρόσθεσε ότι η απάντηση στις διευρυνόμενες ανισότητες δεν είναι η εσωστρέφεια και το μοίρασμα της φτώχειας.
Είναι η ανοικτή και εξωστρεφής οικονομία που εξασφαλίζει την παραγωγή πλούτου, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή όλων.
Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει πολλά την τελευταία οκταετία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια αναφέροντας χαρακτηριστικά την προβληματική λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τα capital controls και τα κόκκινα δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα η επιστροφή του Τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι ύψιστη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις, ενώ ανέφερε ως επίσης σοβαρά εμπόδια την κλειστή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και το υψηλό ενεργειακό κόστος, την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τα προσκόμματα στην υλοποίηση επενδύσεων, η τάση επέκτασης του κράτους, η διατήρηση  προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων,  κα.
Μίλησε για λάθος μίγμα πολιτικής που συνεχίζεται, αφού οι μεταρρυθμίσεις ταυτίζονται με την αύξηση των φόρων και των εισφορών, τις οριζόντιες περικοπές και την εκταμίευση δόσεων και όχι
με πολιτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη της οικονομίας, απελευθερώνουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καταργούν ειδικά προνόμια και χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
«Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είπε ο κ. Φέσσας  πρέπει να ενταθεί, αντί να εστιάζουμε στις ασυμφωνίες μεταξύ των δανειστών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, ας τους αιφνιδιάσουμε.
Ας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων και κυρίως ας το εφαρμόσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά.
 Έτσι θα περάσουμε από την αναγκαστική νομοθέτηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων. Αντί να έχουμε επόπτες, θα γίνουμε ιδιοκτήτες.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι έχουμε εγκλωβιστεί σε μία μονοδιάστατη προσέγγιση που βάζει τα πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος μπροστά από το πραγματικό ζητούμενο που είναι η οικονομική ανάπτυξη, η ποιότητα ζωής και η ευημερία όλων και πρόσθεσε ότι η μόνη συνταγή εξόδου από την κρίση, είναι:
- η ανάπτυξη της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ατμομηχανή την ιδιωτική πρωτοβουλία,
- η επιλογή άξιων, ακέραιων και ικανών ανθρώπων σε κάθε θέση ευθύνης και
- η συνολική αλλαγή νοοτροπίας.
Παρελθοντολογία, διχασμός, λαϊκισμός, ιδεοληψίες, πρέπει να αντικατασταθούν από έννοιες όπως σοβαρότητα, υπευθυνότητα,  συναίνεση, συνεργασία.
Τέλος σημείωσε ότι δημιουργώντας ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον θα πείσουμε Έλληνες και ξένους επενδυτές, πως η χώρα μας είναι και θα παραμείνει ένας ασφαλής και πολλά υποσχόμενος επενδυτικός προορισμός και θα προσελκύσει διεθνή επενδυτική κινητοποίηση.
Ο κ. Φέσσας ανακοίνωσε ότι ο ΣΕΒ με τη συνδρομή διεθνών συμβουλευτικών οίκων και τη συνεργασία αρμοδίων φορέων σχεδιάζει:
- να προτείνει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές προσέλκυσης επενδύσεων,
- να εντοπίσει μεγάλα επενδυτικά έργα δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα,
- να προτείνει τα κατάλληλα κίνητρα και την αποτελεσματική δομή διαχείρισης και,
- να συνεργασθεί με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση.
Και κατέληξε μιλώντας για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση η οποία όπως είπε πρέπει να κινηθεί αυστηρά στα πρότυπα μιας σύγχρονης, Ευρωπαϊκής αστικής δημοκρατίας και να θωρακίσει τον καταστατικό μας χάρτη με τέτοιες αρχές και αξίες.
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη, μέσο είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, προϋπόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις και κινητήρια δύναμη ένα σύγχρονο αξιακό σύστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης