Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Φέσσας (ΣΕΒ): Εθνικός στόχος οι επενδύσεις - Απαιτείται η συμπόρευση όλων

tags :
Φέσσας (ΣΕΒ): Εθνικός στόχος οι επενδύσεις - Απαιτείται η συμπόρευση όλων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.
Με την αθρόα προσέλευση των μελών ξεκίνησαν σήμερα (31/5) οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που φέτος συμπίπτει με τα 110 χρόνια δημιουργικής δράσης και προσφοράς στην ελληνική επιχειρηματικότητα και εθνική οικονομία.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη διαδικασία εγκατάστασης του Προέδρου της Συνέλευσης κ. Αναστάση Δαυίδ (Coca Cola 3E) και της Γραμματέως της Συνέλευσης κ. Πέγκυ Αντωνάκου (Microsoft Hellas).

Άκης Σκέρτσος: Ηγετικός ο ρόλος του ΣΕΒ στο μετασχηματισμό της χώρας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία

Στην ομιλία του στα μέλη ο Γενικός Διευθυντής κ. Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης του ρόλου και της δράσης του ΣΕΒ, σημειώνοντας ότι τη χρονιά που μας πέρασε «γίναμε περισσότεροι και πιο δυνατοί» αυξάνοντας τη βάση μελών του ΣΕΒ κατά 30%.
«Εκπροσωπούμε ένα όλο και πιο σημαντικό μερίδιο της οικονομίας.
Τα μέλη μας στηρίζουν έμπρακτα τα δημόσια έσοδα, δημιουργούν θέσεις εργασίας, παράγουν, επενδύουν, εξάγουν και πραγματοποιούν το 65% των συνολικών επιχειρηματικών επενδύσεων», πρόσθεσε ο κ. Σκέρτσος.
Στη συνέχεια παρουσίασε τις πολύπλευρες δράσεις και πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Σύνδεσμος στους τομείς της βιομηχανίας και μεταποίησης, της φορολογικής δικαιοσύνης, της καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, των νέων δεξιοτήτων και της αγοράς εργασίας, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, του ανταγωνισμού και των αγορών προϊόντων, του διεθνούς εμπορίου & Εξωστρέφειας, Νεοφυούς επιχειρηματικότητας, Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics), Εταιρικής Διακυβέρνησης, Ενέργειας, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, μέσα από τις 19 Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας και της συμμετοχής 320 ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων σε αυτές.  

Θεόδωρος Φέσσας: Εθνικός στόχος οι επενδύσεις - Απαιτείται η συμπόρευση όλων
 
Εθνικό στόχο χαρακτήρισε τις επενδύσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου και τόνισε ότι «στο στόχο αυτό θα πρέπει να συμπορευθούμε όλοι, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και κοινωνία».
Μιλώντας στα Μέλη του ΣΕΒ ο Πρόεδρος κ. Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε στη φετινή επέτειο συμπλήρωσης των 110 χρόνων του Συνδέσμου σημειώνοντας ότι «η υπερεκατονταετής ιστορία του Συνδέσμου μας, όπως επέζησε μέσα από Παγκόσμιους Πολέμους, Εμφύλιο, Δικτατορία, διχασμούς και τόσες άλλες κρίσεις, η εσωτερική του σοφία και γνώση για τις βαθύτερες συναρμογές της ελληνικής οικονομίας, η ενότητα των μελών μας, είναι η δύναμή μας.
Αυτή ακριβώς η ανθεκτικότητα του ΣΕΒ αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση ότι κάθε κύκλος κρίσης έχει κι ένα τέλος».  
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στα μέλη ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι θα συνεχίσουμε να προωθούμε δυναμικά την ατζέντα των επενδύσεων.
«Στηρίζουμε,  έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιήσουμε ειδικό επενδυτικό συνέδριο, όπου θα καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν πραγματικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».  
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φέσσας για την ανάγκη της βιομηχανικής αναγέννησης της χώρας σημειώνοντας ότι η ελληνική βιομηχανία με τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και τις εξαγωγές της και να στηρίξει πολύ περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ ενέκριναν, μεταξύ των άλλων, τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2016, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2016), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2017.  
Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης θα μιλήσουν στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Chief Economist του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Rolf Strauch, με θέμα: «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και το στοίχημα της ανάπτυξης».
Στην απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, κ. Prem Watsa.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του  Πρόεδρου του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα.

ΒΑΣΙΚΑ ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

•    H ιδρυτική πράξη του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒΒ), το 1907 συνενώνει το παραδοσιακό με το νεωτερικό επιχειρείν, με τη συμμετοχή του «κύκλου της Ζυρίχης». Πρώτες κατακτήσεις: συμβολή στη δημιουργία αφ’ ενός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας το 1910 και αφ’ ετέρου του πρώτου θεσμικού πλαισίου με τον νόμο 2946 «περί προαγωγής της βιομηχανίας και βιοτεχνίας» το 1922. Το 1946 επικαθορίζει την ταυτότητα και τον ρόλο του: μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και μετέχει ενεργά στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

•    Τη δεκαετία του ’60, η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ λειτουργεί ως καταλύτης στην ελληνική βιομηχανία. Ο ΣΕΒ συντονίζεται με τις επιταγές των καιρών, εγκαινιάζοντας συνεργασίες με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Το 1962 γίνεται μέλος της UNICE (της σημερινής BusinessEurope) και δημιουργεί γραφείο στις Βρυξέλλες.

•    Ήδη από τη δεκαετία του ’70, ως θεσμοθετημένος κοινωνικός εταίρος, συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο και εκπροσωπεί τις οργανωμένες επιχειρήσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

•    Το 1975, ο ΣΕΒ ιδρύει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ως επιστέγασμα της σταθερής αντίληψης και πίστης του στην ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα και στη μελέτη των βιομηχανικών θεμάτων και των εξελίξεων στην οικονομία.

•    Το 1979, με τη συμφωνία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ο ΣΕΒ μετονομάζεται σε Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, ευθυγραμμιζόμενος με τις διεθνείς εξελίξεις στην κεφαλαιακή συγκρότηση και στη διοικητική διάρθρωση των επιχειρήσεων, ενώ έρχεται σε άμεση επαφή με την ελληνική κοινωνία εγκαινιάζοντας τον θεσμό των ανοιχτών συνεδριάσεων.

•    Το 1980, ο ΣΕΒ πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδρύοντας το ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ, με στόχο τη συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση εργαζομένων και ανέργων. Το 1992, ο ΣΕΒ γίνεται ο ιδρυτικός φορέας του Athens Laboratory of Business Administration (ALBA), με σκοπό να εκπαιδεύσει τους επιχειρηματικούς ηγέτες του αύριο–παράγοντες ανάπτυξης και προόδου.

•    Εκπροσωπώντας στην πράξη το σύνολο της επιχειρηματικής δράσης, μετονομάζεται το 2007 σε ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών.

•    Αντιλαμβανόμενος νωρίς τη σημασία της προώθησης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα, συγκροτεί το 2008 το Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συμμετέχει στο World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

•    Η διαρκής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς μεταξύ των διεθνών και εγχώριων επενδυτών οδήγησαν τον ΣΕΒ στην αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της εταιρικής διακυβέρνησης. Το 2012, μαζί με την ΕΧΑΕ, ο ΣΕΒ ιδρύει το Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ). Το ΕΣΕΔ είναι μέλος του European Corporate Governance Codes Network.


Οι Πρόεδροι του ΣΕΒ (1945-2017), είπαν:

•    Αλέξανδρος Τσάτσος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1952-1956): «Πρέπει να προηγούμεθα και να μην επώμεθα των γεγονότων».

•    Γεώργιος Δράκος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1958-1960): «Ημείς οι βιομήχανοι πρέπει να ζήσωμεν μέσα εις υαλίνην σφαίραν, ορατοί από πάσης πλευράς, ίνα εμπνεύσωμεν την εμπιστοσύνην της κοινωνίας και τύχωμεν της απαιτουμένης υποστηρίξεως αυτής».

•    Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1960-1962): «Η σύνδεσή μας με την ΕΟΚ θέτει ολόκληρη την Ελλάδα ενώπιον των προβλημάτων της».

•    Δημήτρης Κυριαζής (Προέδρος του ΣΕΒ, 1978-1982): «Είμαστε δημιουργοί και επομένως οραματιστές και συγχρόνως ρεαλιστές».
•    Λέων Μελάς (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1988-1990): «Μην προσκολλώμεθα στο κεκτημένο. Το κεκτημένο είναι στατικό, είναι έννοια της συντήρησης».

•    Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1982-1988): «Πιστεύουμε ότι καμία οικονομική πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία αν δεν δώσει, σύντομα, απτά αποτελέσματα στον τομέα της ανεργίας».

•    Ιάσων Στράτος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 1992-2000): «Η βιομηχανία δεν ζητά περισσότερα κίνητρα για να επενδύσει. Ζητά όμως την άρση αντικινήτρων».

•    Οδυσσέας Κυριακόπουλος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 2000-2006): «Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα σύγχρονη στις υποδομές της, γενναιόδωρη στην παροχή γνώσης στα παιδιά μας και ανταγωνιστική»
•    Δημήτρης Δασκαλόπουλος (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 2006-2014): «Η σύγχρονη επιχείρηση καινοτομεί, παράγει πλούτο, δημιουργεί θέσεις εργασίας, εφαρμόζει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, έχει συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης της».

•    Θεόδωρος Φέσσας (Πρόεδρος του ΣΕΒ, 2014 - ): «Οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως τη χώρα που κάθε πολίτης του κόσμου θα θέλει και θα μπορεί να επισκεφθεί, να ζήσει και να επενδύσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης