Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Τέρνα και το φιλόδοξο σχέδιο διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ύψους 1 δις ευρώ

Η Τέρνα και το φιλόδοξο σχέδιο διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ύψους 1 δις ευρώ
Οι μεγάλες επενδύσεις - κλειδιά που θα αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος της χώρας
Oι διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελούν το μεγάλο πεδίο των επενδύσεων, που θα δώσουν τις λύσεις για την μείωση των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Θεωρητικά αποτελεί ένα ωραίο στόρυ, που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός "αγκάλιασε" κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Ενέργειας.
Τον λόγο έχουν τα κεφάλαια και οι επιχειρήσεις.
Στην χθεσινή γενική συνέλευση (30/5) της Τέρνα Ενεργειακής, το μάνατζμεντ αναφέρθηκε σε αυτό το πλάνο χωρίς να δώσει μεγάλη ανάλυση.
Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις δηλώσεις;
Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής είναι ένα στόρυ που έχει ακουστεί πολλές φορές και με διάφορους πρωταγωνιστές.
Ο Σάκης Καλλιτσάντσης αναφέρθηκε στην εξαιρετική προοπτική να συνδεθεί με χρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.
Η δίοικηση της Τέρνα μιλώντας για αυτό το θέμα δεν επεκτάθηκε.

Πρόκειται για την επένδυση που ξεπερνά το 1 δις και ο ΑΔΜΗΕ με την συνεισφορά της κινέζικης State Grid καλείται να υλοποιήσει.
Ο όμιλος της Τέρνα έχει λάβει άδεια για την κατασκευή του καλωδίου σύνδεσης Κρήτης – Αττικής μεταφορικής ικανότητας 1.000MW.
Παράλληλα  η επένδυση αυτή συνδέεται με την εκπόνηση μιας έτερης, που αφορά άδεια για αιολικά πάρκα 1.000 MW στην Κρήτη.
Από αυτήν έχουν ολοκληρωθεί όχι περισσότερα από 25-30 MW σε δύο πάρκα, νότια του Ηρακλείου και στην Σητεία.
Μάλιστα, όπως έχει γρα΄ψει παλαιότερα το worldenergynews, ο Όμιλος Τέρνα έχει υποβάλει από κοινού με τον Όμιλο Κοπελούζου αίτηση στην ΕΕ για την χρηματοδότηση των αιολικών πάρκων της Κρήτης από το λεγόμενο "πακέτο Γιούνκερ".
Αυτό φέρεται να αποτελεί και το πρώτο βήμα για συνεργασία μεταξύ των δύο Ομίλων και στο έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
Αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι η ΓΕΚ Τέρνα σαν κατασκευστής έχει πια αυξημένο know how στην κατασκευή έργων και η Τέρνα Ενεργειακή προχωρά διεθνώς σε επενδύσεις στα αιολικά, αντλιαμβάνεται ότι ο Ομιλος στο σύνολό του προβάλλει σαν βασικός παίκτης για το μεγάλο project, που βέβαια θα έχει και άλλους συνοδοιπόρους.
Η αξιοποίηση του θησαυρού των 10GW ηλεκτρικού ρεύματος, που μπορεί να παράγει η αιολική ενέργεια στην οποία αναφέρθηκε χθες 30/5 ο Γιώργος Περιστέρης δεν είναι όμως πια μια θεωρητική υπόθεση.
Και δεν μπορεί να είναι καθόσον αποτελεί την λύση ή μια από τις βασικές λύσεις για την μείωση του κόστους του ρεύματος και της κάλυψης των αναγκών των ίδιων των νησιών.
Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες θα προσδώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, οι οποίες όμως απαιτούν οργάνωση, εξεύρεση των κονδυλίων από ευρωπαικούς πόρους και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και δημιουργία ισχυρών κοινοπραξιών που θα πιστέψουν στην αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού σχεδίου.
Αυτή είναι η πραγματική οικονομία και η δυνητική συμβολή του ενεργειακού τομέα στην ανάπτυξη της χώρας.
Πού είναι όμως η χρηματοοικονομική, όταν με τις εξελίξεις που υπάρχουν στο μέτωπο του QE (πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης) οι μεγάλοι ελληνικό όμιλοι προβληματίζονται για την έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τις επεκτάσεις τους;

Πόσο μάλλον όταν στην Τέρνα συζητούν για τα projects της αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι και στην Αμφιλοχία, που θα συμβάλουν στην αποθήκευση ενέργειας.
Ενας κλάδος η προστιθέμενη αξία του οποίου μπορεί να φτάσει τα 650 εκατ ευρώ με επενδύσεις 800 εκατ ευρώ και να βοηθήσει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και στην πτώση του κόστους.
Σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά και η βιομηχανία πληρώνουν τα σπασμένα μια άκαπμτης κατά το παρελθόν ΔΕΗ, λύσεις υπάρχουν.
Και αυτό είναι ο μήνυμα στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, γιατί είναι έγκλημα οι καινοτομίες των αιολικών πάρκων να γίνονται στις βόρειες θάλασσες και να χάνονται ουσιαστικά πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική επικράτεια.
Αλλωστε οι αμαρτίες της περιόδου Μπιρμπίλη αποτελούν παρελθόν.
Οι ευκαιρίες είναι μπροστά, όμως για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, πρέπει πολλά να αλλάξουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης