Αναλύσεις

Κύπρος: Ανησυχία Eide για ενδεχόμενο επεισόδιο στην ΑΟΖ

tags :
Κύπρος: Ανησυχία Eide για ενδεχόμενο επεισόδιο στην ΑΟΖ
«Eίναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης» δήλωσε o Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Ανησυχία και προβληματισμό για ενδεχόμενο επεισόδιο κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι, εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Παράλληλα, ο κ. Eide αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας επερχόμενης κρίσης».
«Η κατάρρευση των συνομιλιών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, λαμβάνοντας υπόψη και το ζήτημα της ενέργειας», λέει στη συνέντευξη.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ προσθέτει ότι η Τουρκία έχει ειλικρινές ενδιαφέρον να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές μίας συνεργασίας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία και η ίδια θα λάβει μέρος.
Εξάλλου, ο Espen Barth Eide λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εισάγει ποτέ ένα τεχνητό χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις, κάνει όμως λόγο για «φυσικά χρονοδιαγράμματα», όπως οι εκλογές και οι εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο.
Αναφέρει επίσης ότι η τρέχουσα μεθοδολογία έχει φθάσει στα όρια της, όχι επειδή δεν ήταν επιτυχημένη, αλλά «απλώς είμαστε τώρα σε νέα φάση».
Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» κατά πόσο τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν ενισχυμένο ρόλο, λέει ότι ο ίδιος είναι κατά της επιδιαιτησίας. Προσθέτει όμως ότι στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι ένα διεθνές ζήτημα «τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν έναν ισχυρότερο ρόλο».
 Όσον αφορά την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη και κατά πόσο είναι ικανή για την άρση του αδιεξόδου, ο κ.  Eide αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά και στην καθιερωμένη αρχή της αλληλεξάρτησης ανάμεσα στα κεφάλαια.
 «Αυτό που κατά την άποψή μου δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκλείσουμε συζητήσεις για τις υπόλοιπες πτυχές. Τα θέματα σχετίζονται» λέει.
 Αναφέρει τέλος ότι η σημερινή συζήτηση έχει σχέση με τη δομή των συνομιλιών και θα ήταν «τραγικό η διαδικασία να οδηγήσει στην κατάρρευση του κεκτημένου όσων έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί» αν και συμπληρώνει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι πίσω από τη διαδικασία δεν κρύβεται και ουσία».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης