Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πολυνομοσχέδιο «Νο 3» για εργασιακά και δημοσιονομικό – Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 10 δισ. ευρώ

Πολυνομοσχέδιο «Νο 3» για εργασιακά και δημοσιονομικό – Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 10 δισ. ευρώ
H δόση των 10,3 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί στο σύνολό της, αλλά ένα κομμάτι αυτής της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με μία νέα δέσμη προαπαιτουμένων που θα εξεταστεί το Φθινόπωρο
Νέο πολυνομοσχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, με το οποίο θα εκπληρώνονται τα τελευταία 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης προωθεί η κυβέρνηση για κατάθεση στη Βουλή.
Αυτό θα περιλαμβάνει διατάξεις για εργασιακά και δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και πρόσθετες ρυθμίσεις που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες δεν πέρασαν με το αρχικό νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας των 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2018 - 2020.
Πρόκειται για δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και κυρίως με το ΔΝΤ και οι οποίες σκόπιμα δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Βουλή από την στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία – «πακέτο» με τους θεσμούς είναι ακόμη στον «αέρα».
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο τρόπος αυτός είναι μία μορφή πίεσης από την κυβέρνηση προς τους πιστωτές, μήπως καταφέρει και πετύχει κάτι καλύτερο σε επίπεδο αποφάσεων για το ελληνικό χρέος αν και πρόκειται για κάτι στο οποίο η Ελλάδα είναι απλά και μόνο θεατής.
Με το νέο νομοσχέδιο – σκούπα το οποίο «χτενίζουν» ήδη τα αρμόδια υπουργεία η Ελλάδα διεκδικεί δόση 10,3 δισ. στο επόμενο Eurogroup μετά από θετική εισήγηση την οποία θα κάνει το EuroworkingGroup.
Οι εκρπόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης  θα συνεδριάσουν μία εβδομάδα πριν από την Σύνοδο στις 8 Ιουνίου για να εξετάσουν αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τα 140 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης.
Βέβαια, η αυξημένη δόση των 10,3 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί στο σύνολό της, αλλά όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές ένα κομμάτι αυτής περί τα 2,6 δισ. ευρώ θα συνδεθεί με μία νέα δέσμη προαπαιτουμένων που θα εξετάσει το Φθινόπωρο το κουαρτέτο, πριν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευσή του. 
Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή 26 Μάιου το απόγευμα και σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το δεύτερο πολυνομοσχέδιο στη βουλή που αφορούσε κυρίως εκκρεμή φορολογικά θέματα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης