Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ): «Θα πρέπει να είναι τρελός όποιος ιδιώτης επενδύσει στους λιγνίτες»

Γ. Αδαμίδης (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ): «Θα πρέπει να είναι τρελός όποιος ιδιώτης επενδύσει στους λιγνίτες»
Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι αποτέλεσμα τελεσίδικης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου και όχι της συμφωνίας με τους δανειστές
Στρατηγικής σημασίας λάθος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης την συμφωνία με τους δανειστές για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στο λιγνίτη.
«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες της χώρας, είπε ο κ. Αδαμίδης, αλλά δεν εκχωρούμε το δικαίωμα μας να αγωνιστούμε ενάντια στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ».
Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς απευθύνθηκε στους υποψήφιους αγοραστές σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είναι μάλλον τρελός όποιος έρθει να επενδύσει στους λιγνίτες».
Κάλεσε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι η ΓΕΝΟΠ συνεχίζει να υποστηρίζει την παλαιότερη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η πώληση της ΔΕΗ είναι εθνικό έγκλημα.
Ο κ. Αδαμίδης κηρύσσοντας την έναρξη του 38ου εκλογοαπαολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ που γίνεται στην Πτολεμαΐδα, υπογράμμισε ότι μέσω της συμφωνίας με τους δανειστές η ΔΕΗ οδηγείται σε απώλεια περιουσιακών στοιχείων με πολύ χαμηλό τίμημα.
Συγκεκριμένα είπε ότι η ΔΕΗ για τη διάθεση του 100% του ΑΔΜΗΕ θα εισπράξει μετά από φόρους, πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που εισέφερε ο ΑΔΜΗΕ στα EBIDTA του ομίλου σε μια τριετία.
Επίσης σημείωσε ότι με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αναγκάζεται να πουλάει την παραγωγή της σε τιμή κάτω των 40ευρώ/MWh όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνάει τα 60 ευρώ/MWh.

Στήριξη στο σχέδιο για κοινοπρακτικά σχήματα

Εξάλλου αναφερόμενος στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία μιλάει για αποεπένδυση της ΔΕΗ από το λιγνίτη, ο κ. Αδαμίδης απευθύνθηκε στον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη λέγοντας: «Σας βγάζω το καπέλο κύριε υπουργέ για το χειρισμό της ελληνικής γλώσσας. Καταφέρνετε να βαφτίσετε το ψάρι κρέας».
Ο κ. Αδαμίδης εμφανίστηκε υποστηρικτικός στα σχέδια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για συμμετοχή της ΔΕΗ σε κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες επενδυτές για την αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής, ενώ αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων είναι αποτέλεσμα τελεσίδικης απόφασης του Ευρωδικαστηρίου και όχι του Μνημονίου.
Όπως είπε χαρακτηριστικά η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου αφορά το «άνοιγμα» της παραγωγής στα κοιτάσματα λιγνίτη της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγοράς και της Βεύης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής και της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών.
Ο κ. Αδαμίδης κάλεσε τον κ. Σταθάκη να νομοθετήσει υποχρέωση των ιδιωτών επενδυτών (ισχύει σήμερα για τη ΔΕΗ) στην μετεγκατάσταση οικισμών όπως αυτοί της Ακρινής και των Αγίων Αναργύρων.
Τέλος αναρωτήθηκε ποιος είναι ο σχεδιασμός για τους 1.000 εργαζόμενους του σταθμού του Αμυνταίου, ο οποίος έχει μόνο 8.000 ώρες ζωής και τον Ιούνιο του 2018 όταν με βάση τη συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης