Ευρώπη

Η Κροατία διεκδικεί αποζημίωση από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Η Κροατία διεκδικεί αποζημίωση από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής
Η Κροατία ζητά αποζημίωση για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάστηκε προπολεμικά στη γειτονική χώρα και τώρα βρίσκεται σε έδαφος υπό σερβικό έλεγχο.
Η Κροατία διεκδικεί αποζημίωση από την γειτονική Βοσνία-Εργοζεβίνη για την προπολεμική επένδυσή της στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Gacko, η οποία χάθηκε εξαιτίας του εμφυλίου, όπως μεταδίδει η Balkan Insight.
Ειδικότερα, η Κροατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής HEP απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της Βοσνίας-Εργοζεβίνης, το υπουργείο Εξωτερικών και τον γενικό εισαγγελέα της χώρα, ζητώντας την επίλυση του θέματος, είτε μέσω φιλικού διακανονισμού, είτε μέσω διεθνούς διαιτησίας.
Αξιωματούχοι του γραφείου του γενικού εισαγγελέα δήλωσαν στο Balkan Insight, ότι η Κροατία σχεδόν σίγουρα θα προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, εκτός εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σερβίας, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται τώρα ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Gacko, φθάσει σε μια φιλική διευθέτηση με την HEP.
Σημειώνεται ότι πριν από 3 χρόνια η Σλοβενία προσέφυγε στο διεθνές διειτητικό δικαστήριο της Ουάσιγκτον για παρόμοιους λόγους, επιδιώκοντας την ανάκτηση περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής TPP Uglijevik, το οποίο βρίσκεται στην αυτόνομη σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα της Βοσνίας-Εργοζεβίνης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης