Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

WMO: Η περίοδος 2011-2015 ήταν η πιο ακραία καιρικά που έχει καταγραφεί στη Γη

WMO: Η περίοδος 2011-2015 ήταν η πιο ακραία καιρικά που έχει καταγραφεί στη Γη
Σύμφωνα με τον WMO, πολλές χώρες στον πλανήτη δεν εφαρμόζουν την συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή
Ο πλανήτης μας έζησε την πιο θερμή 5ετία που έχει καταγραφεί ποτέ την περίοδο 2011-2015 και οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καταιγίδες που προκλήθηκαν από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, είναι πιθανό μόνο ο προάγγελος για νέες ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού μετά την παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκο, ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου (1,8 Φαρενάιτ) σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
«Την περίοδο 2011-2015 καταγράφηκε μια 5ετία με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, με 2015 να διεκδικεί τον τίτλο της πιο θερμής χρονιάς» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Petteri Taalas και τόνισε ότι «ακόμα και αυτό το ρεκόρ είναι πιθανό να κατατριφθεί το 2016».
Σύμφωνα με τον WMO, πολλές χώρες στον πλανήτη δεν εφαρμόζουν την συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, προκειμένου να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από του 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 βαθμούς Φαρενάιτ), με αποτέλεσμα τα αέρια του θερμοκηπίου να συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας από το 1961 έως το 1990 όπως καταγράφηκε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη


Σύμφωνα με την έκθεση, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ευθύνεται για την ξηρασία στην Ανατολική Αφρική μεταξύ 2010 και 2012, η οποία οδήγησε σε περίπου 258.000 θανάτους, καθώς και για τις πλημμύρες στη νοτιοανατολική Ασία το 2011, που κόστισαν περισσότερα από 40 δισ. δολάρια.
Ο τυφώνας Sandy το 2012 προκάλεσε ζημιά 67 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες.
«Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και η τήξη των πάγων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας» επισημαίνει ο Οργανισμός.
Οι μέσες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας το 2015 αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, επεκτείνοντας το μέγεθος των ωκεανών, κάτι που προκαλείται από τη θέρμανση του νερού, αναφέρει.
Όπως υπογραμμίζει ο Οργανισμός εξάλλου, οι πάγοι της Αρκτικής Θάλασσας μειώθηκαν κατά την διάρκεια αυτών των 5 ετών 28% κάτω από το μέσο όρο των προηγούμενων 29 ετών.
Αυτό σημαίνει, όπως επισημαίνεται, ότι όλο και λιγότερη ηλιακή αντανακλάται από τους πάγους πίσω στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα δε με μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τη συμφωνία των Παρισίων, ο πλανήτης οδεύει προς μία αύξηση της θερμοκρασίας 3,4 βαθμών Κελσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης