Αναλύσεις

Thomsen (ΔΝΤ): Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Thomsen (ΔΝΤ): Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Tο Ταμείο δεν απαιτεί να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ωστόσο «χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM» είπε.
Για την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος έκανε λόγο ο Poul Thomsen, σχολιάζοντας τη χθεσινή 22 Μαίου συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία έληξε χωρίς συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο δεν απαιτεί να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ωστόσο «χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».
Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δέχεται ως βάση τη συμφωνία του Eurogroup του 2016.
Ο Thomsen τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ισχυρό το πρόγραμμα που υιοθέτησε η Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο.
Τέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός, όσον αφορά τις εκτιμήσεις.
Στο χθεσινό 22 Μαίου Eurogroup όχι μόνο δεν έκλεισε η β’ αξιολόγηση, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα των 5 δις, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν την κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα:
Από την πολιτική δήλωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα μέχρι και την εκταμίευση της δόσης 7,1 δισ. ευρώ.
Τόσο το χρέος όσο και η δόση μετατέθηκαν για τις 15 Ιουνίου καθώς εκκρεμούν 25 προαπαιτούμενα  από τα 140 (εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις) ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια το θρίλερ των αποφάσεων για την Ελλάδα παρατείνεται για τρεις ακόμη εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξει νέες ανατροπές από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θα καθυστερήσουν και άλλο την συμφωνία - πακέτο για την οποία καίγεται η ελληνική πλευρά.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και τα νοικοκυριά το μόνο που κατάφερε να αποκομίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το χθεσινό Eurogroup είναι ένα... κοστούμι λιτότητας έως το 2060.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης