Ενέργεια

Χρηματοδότηση Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 100 εκατ. ευρώ

Χρηματοδότηση Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 100 εκατ. ευρώ
H υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης του δημοτικού οδοφωτισμού από το σύνολο των Δήμων της χώρας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ το χρόνο
Το ενεργειακό κόστος τίθεται επί τάπητος από αρκετούς Δήμους της χώρας στο πλαίσιο της προσπάθειας των δημοτικών αρχών να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη των πόλεων.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, το οποίο προτίθεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που έχουν στόχο τον περιορισμό των εξόδων σε ότι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας.
Ένα από αυτά τα έργα έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού.
Ο πρόεδρος του Ταμείου Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης μιλά στο World Energy News σχετικά με το συγκεκριμένο project, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.
Αναφέρει ότι η στρατηγική του Ταμείου είναι οι Δήμοι να μπουν στη νέα εποχή του νοικοκυρέματος, η οποία θα οδηγήσει στην Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Ο κ. Βαρλαμίτης υποστηρίζει ότι οι συνολικές εγκρίσεις και προεγκρίσεις χρηματοδοτήσεων το τελευταίο 18μηνο αφορούν επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% περίπου αφορά σε ενεργειακά έργα.
Τα προγράμματα δε που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας αφορούν σε επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την επιδότηση  μελετών μικρών δήμων κυρίως ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών που δεν διαθέτουν υποδομές με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης έργων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.  

Αρχή με παρεμβάσεις σε τρεις Δήμους της χώρας

Τρεις Δήμοι συμμετέχουν αρχικά στο πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
Πρόκειται για τους Δήμους του Θερμαϊκού, της Θάσου και της Νέας Ιωνίας στην Αττική.
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ταμείου, ο σκοπός της χρηματοδότησης αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού που θα φέρει μείωση εκπομπών CO2 μέχρι και 5.000 τόνους το χρόνο.  
Ο οδοφωτισμός ευθύνεται για το 36% του ενεργειακού κόστους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι «υπεύθυνοι» είναι τα αντλιοστάσια που συμμετέχουν στο τελικό ενεργειακό κόστος με ποσοστό 43% και τα κτίρια που καλύπτουν το υπόλοιπο 21%.
H υλοποίηση του προγράμματος για το σύνολο των Δήμων εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει οικονομικό όφελος της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.  
Η εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται άνω του 60%, αφού τα περισσότερα φωτιστικά είναι παλαιάς τεχνολογίας, μιας και δεν έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις την τελευταία δεκαετία.
Το ΚΑΠΕ είναι ο τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, έχοντας τυποποιήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και συμβάλλοντας έτσι στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος.  
Το επενδυτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 10 ετών και εκτιμάται ότι στα πρώτα τρία χρόνια οι Δήμοι θα έχουν κάνει απόσβεση από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Οι αιτήσεις από τους Δήμους για συμμετοχή στο πρόγραμμα, σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βαρλαμίτη, θα αυξηθούν σημαντικά το προσεχές διάστημα.      
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης