Αναλύσεις

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 έτη θα προτείνει ως στόχο της Ελλάδας ο Dijsselbloem‏

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 έτη θα προτείνει ως στόχο της Ελλάδας ο Dijsselbloem‏
Από το 2022 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
Στο 3,5% τοποθετεί το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας την επόμενη πενταετία, το προσχέδιο της συμφωνίας που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Αυτή η πρόταση θα υποβληθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, στο οποίο θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα και οι πτυχές του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το «κλειδί» για συνολική συμφωνία την Δευτέρα θα είναι ο καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, στις 22 Μαΐου, αναμένεται:
1. Να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης που θα γίνει σε οκτώ βδομάδες όπως προέβλεψε ο χθεσινός αξιωματούχος…(!!!) -  και ενώ ο εφιάλτης της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων του καλοκαιριού καιροφυλαχτεί.
Οι 8 εβδομάδες ημερολογιακά μας οδηγούν έως τις 13-14 Ιουλίου του 2017 δηλαδή μόλις ελάχιστες ημέρες από την λήξη του πρώην 3ετούς ομολόγου στις 17 Ιουλίου 2017.
2. Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
Το 3,5% θα παραμείνει ως το 2022 ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί  επεξεργάζονται μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου από το 2022 και μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμαίνονται από 2% - 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.
3. Να υπάρξει ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ώστε την ίδια ημέρα, εφόσον δεν συμβεί αυτό ή στο επόμενος Eurogroup στις 15 Ιουνίου, να είναι σε θέση να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης