Διεθνή

"Καθυστέρηση" των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε ο Akinji

Mε "φόρμουλα πακέτου" απαντά η τουρκοκυπριακή πλευρά
«Ουδείς Τουρκοκύπριος ηγέτης μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης», δήλωσε ο Mustafa Akinji. «Ο κ. Αναστασιάδης ισχυρίζεται ότι κατέθεσε προτάσεις, ενώ στην πραγματικότητα έθεσε προϋποθέσεις για νέα διάσκεψη στη Γενεύη.
Από εδώ και στο εξής θα ακολουθήσει η διαμεσολάβηση του κ. 'Einde», πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέων εντάσεων λόγω επικείμενων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Akinji πρότεινε την καθυστέρηση στην έναρξη των σχετικών ερευνών.
Εξέφρασε παράλληλα στεναχώρια για το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχθηκε, όπως είπε, τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή της διάσκεψης στη Γενεύη χωρίς προϋποθέσεις, και εκτίμησε ότι την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα σύγκλησής της.
Ο κ. Akinji είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε ως προσέγγιση «φόρμουλα πακέτου», στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσαν όλα τα θέματα να συζητηθούν στη Γενεύη και άφησε να εννοηθεί ότι στην ελβετική πρωτεύουσα, μαζί με τις εγγυήσεις, θα μπορούσαν να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.
«Προτείναμε τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη στη Γενεύη», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «ο Ιούνιος θεωρείται ο πιο κατάλληλος μήνας, με τον Ιούλιο να εμπερικλείει κινδύνους».
Υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα το οποίο ήδη τρέχει, συνέχισε ο Akinji, παρόλο που, όπως πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί χρονοδιαγράμματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
«Σε περίπτωση που σήμερα είχε επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι τη μέρα που οι δύο πλευρές θα πήγαιναν στη Γενεύη, θα είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, δεν πάρθηκε μια τέτοια απόφαση», ανέφερε σχετικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.
Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε την πρότασή του προκειμένου να ορισθεί ημερομηνία για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης,
Πρόταση για να ορισθεί ημερομηνία εντός Ιουνίου για συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, χωρίς προϋποθέσεις, και αναβολή της γεώτρησης της γαλλικής εταιρείας Total τον Ιούλιο στη κυπριακή ΑΟΖ, κατέθεσε στη σημερινή συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, όμως αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο ίδιος ο Akinji μετά από την πεντάωρη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, μικρά και μεγάλα, που πρέπει να επιλυθούν.
Ο κ. Akinji είπε ότι δεν είδε μια λογική ανταπόκριση, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του ήταν να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια υπό μορφή πακέτου, «μια προσέγγιση που θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα αποτέλεσμα». Δεν έχει μείνει άλλη μέθοδος συζήτησης, όλες οι άλλες έχουν δοκιμασθεί χωρίς αποτέλεσμα, σημείωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης