Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στις 18 Νοεμβρίου η δημοπρασία φυσικού αερίου για τις ετήσιες ποσότητες του 2017

Στις 18 Νοεμβρίου η δημοπρασία φυσικού αερίου για τις ετήσιες ποσότητες του 2017
Αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕ για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης
Στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικώς η δημοπρασία φυσικού αερίου για τις ετήσιες ποσότητες του 2017, σύμφωνα με το νέο καθεστώς των αυξημένων ποσοτήτων που συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι οποίες προσδιορίστηκαν με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.     
Όπως είναι γνωστό στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές έχει συμφωνηθεί ο διπλασιασμός της ετήσιας δημοπρατούμενης ποσότητας φυσικού αερίου από 10% που ήταν μέχρι τώρα, σταδιακά στο 20% μέχρι το 2021 και συγκεκριμένα 16% για το 2017, 17% για το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 20% το 2021.
Την περασμένη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, έληξε η διαβούλευση που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών και αναμένεται να ακολουθήσει απόφαση της ολομέλειας της Αρχής, επί των προτάσεων της ΔΕΠΑ για τη νέα μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης.
Έτσι η δημοπρασία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 18 Νοεμβρίου. 
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή της συγκεκριμένης δημοπρασίας, η οποία αφορά τις ετήσιες ποσότητες του 2017 και με βάση την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα χωριστεί σε δυο σκέλη. 
Αυτό σημαίνει ότι θα δημοπρατηθεί κατ΄ αρχήν το 10% της ποσότητας και θα ακολουθήσει δεύτερη δημοπρασία για 6% ώστε να φθάσουμε στο 16% που προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης η πρόταση της ΔΕΠΑ ζητά να περιλαμβάνει:
Το  μεσοσταθμικό κόστος προμήθειας βάσει των πραγματικών διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και την αναλογία των ποσοτήτων που προβλέπει η ΔΕΠΑ ότι θα παραλάβει στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συμβάσεων της.
Το τιμολόγιο χρήσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και επιπλέον επιβάρυνση για την παροχή ευελιξίας. 
Το διαχειριστικό κόστος για τη ΔΕΠΑ που το υπολογίζει σε 0,005 ευρώ/MWh για τις ετήσιες και 0,03 ευρώ/MWh για τις τριμηνιαίες δημοπρασίες. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης