Ενέργεια

Sefcovic: Η ΕΕ θα βοηθήσει μέσω της εμπορίας εκπομπών ρύπων την ενεργειακή μετάβαση 10 κρατών-μελών

Sefcovic: Η ΕΕ θα βοηθήσει μέσω της εμπορίας εκπομπών ρύπων την ενεργειακή μετάβαση 10 κρατών-μελών
Ο Σέφκοβιτς τόνισε, ότι «θα αντισταθμίσουμε εν μέρει την αυξανόμενη εξάρτηση από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, συνεχίζοντας να προωθούμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ και έντονα μέτρα ενεργειακής απόδοσης».
Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των κρατών-μελών, που εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τον άνθρακα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.
Όπως τόνισε «οι μηχανισμοί αλληλεγγύης του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων (ETS) θα βοηθήσουν 10 κράτη-μέλη της ΕΕ να διαχειριστούν τη μετάβαση αυτή».
Επεσήμανε ακόμη, ότι «εκτός από αυτό, σημαντικό τμήμα του προϋπολογισμού του προγράμματος “Ορίζοντας 2020” του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ESI) είναι αφιερωμένο στους στόχους της Ενεργειακής Ένωσης για μία ανταγωνιστική, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια».
Συμπλήρωσε δε, ότι «πέρα από τη χρηματοδότηση, η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής βοήθειας, δημιουργώντας συνέργειες και διασπορά των βέλτιστων πρακτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».
Ο Σέφκοβιτς ανέφερε επίσης, ότι οι πόλοι προσφοράς και ζήτησης στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη αλλάζουν διαρκώς και ότι είναι αναγκαίο για την Ευρώπη να έχει διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας.
Ως προς αυτό, χαρακτήρισε θετική την εισαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες αμερικανικού φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η σταδιακή κατάργηση των κυρώσεων στο Ιράν, αλλά και οι νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης.
Μάλιστα, χαρακτήρισε επιβεβλημένο κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι αν και το μερίδιο της ενεργειακής ζήτησης της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί από το 12% που είναι σήμερα στο 8% το 2040, αντιστρόφως η κατανάλωση εισαγόμενου φυσικού αερίου και πετρελαίου, από 70% και 90% αντίστοιχα που είναι σήμερα, θα φθάσει το 86% και το 100% αντίστοιχα έως το 2040, λόγω μείωσης της εγχώριας παραγωγής υδρογονανθράκων.
Ο Σέφκοβιτς τόνισε, ότι «θα αντισταθμίσουμε εν μέρει αυτήν την αυξανόμενη εξάρτηση από τους εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, συνεχίζοντας να προωθούμε την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έντονα μέτρα ενεργειακής απόδοσης».
Καταλήγοντας τόνισε, ότι η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ περιλαμβάνει νέες διασυνδέσεις εντός της Ευρώπης και δυνατότητες αντίστροφης ροής σε βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι όπως επεσήμανε, έχουν μειώσει τον αριθμό των κρατών-μελών της ΕΕ, που εξαρτώνται αποκλειστικά από έναν μόνο προμηθευτή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης