Ενέργεια

Τι εννοούσε ο Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι «προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές»;

Τι εννοούσε ο Γιώργος Σταθάκης λέγοντας ότι «προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές»;
Θα διατηρήσουμε τις βασικές αξίες, αλλά οι προκλήσεις είναι μπροστά και υπάρχουν σύνθετα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης παραλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  
Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στον τομέα της ενέργειας το επόμενο διάστημα, ο νέος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, αποφεύγοντας επί του παρόντος, να αποσαφηνίσει πλήρως τις προθέσεις του. 
Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία της ενέργειας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι οι «στέρεες βάσεις πολιτικής» που διαμόρφωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη πάνω στην οποία καλείται να συνεχίσει ο ίδιος. 
Για να προσθέσει όμως, ότι «προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές». 
Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Σταθάκης,  στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικά στην αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. 
Πάντως, στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του ως υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, κατά πάσα πιθανότητα και για λόγους τακτ έναντι του απερχόμενου Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα, ότι θα σταθεί απέναντι στην πώληση του 17% της ΔΕΗ τόσο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη Βουλή. 
Ο κ. Σταθάκης μάλιστα αναφερόμενος στον απερχόμενο υπουργό δήλωσε ότι τον θαυμάζει ως πολιτικό στέλεχος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι «τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος». 
Ενδιαφέρον από πολιτικής άποψης έχει εξάλλου και η αναφορά με την οποία έκλεισε την ομιλία του ο κ. Σκλουρλέτης ο οποίος σημείωσε:  
«Αν, Γιώργο, εγώ έφτιαχνα μία κυβέρνηση μετά από χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουνα να βάλω στο υπουργείο Ενέργειας, είσαι εσύ.» 

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Σταθάκη είναι η εξής:   
«Είχα την τύχη ή την ατυχία, να είμαι στις διαπραγματεύσεις για ένα μακρύ χρονικό διάστημα, οπότε, ηθελημένα ή άθελά μου, εξοικειώθηκα με τον άγνωστο κόσμο της ενέργειας. 
Νομίζω ότι η δουλειά μου είναι πιο εύκολη, καθώς παραλαμβάνω από τον Πάνο τον Σκουρλέτη με πολύ συγκροτημένο τρόπο την στρατηγική και την πολιτική μας στο ευρύ φάσμα των θεμάτων του υπουργείου. 
Αυτές οι στέρεες βάσεις αποτελούν μια ισχυρή παρακαταθήκη και πάνω στην οποία καλούμαστε να συνεχίσουμε. 
Είναι αυτονόητο ότι ο τομέας είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τον τρόπο συμβολής του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 
Στρατηγικής σημασίας για τον τρόπο που οργανώνεται.
Είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο, προφανώς θα υπάρξουν και αλλαγές. 
Είναι ένας τεράστιος τομέας ο οποίος είναι σε μεταβατικό στάδιο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και Διεθνώς.
Νομίζω ότι θα διατηρήσουμε τις βασικές αξίες και τον τρόπο προσέγγισης από τον Πάνο και την ομάδα του, αλλά και τις υπηρεσίες του Υπουργείου . 
Σαφώς, οι  προκλήσεις είναι μπροστά.
Υπάρχουν σύνθετα,θέματα κατά το μεταβατικό στάδιο που πρέπει να επιλυθούν, καθώς και να δημιουργήσουμε ζωτικό χώρο, ώστε όλο το σχέδιο της μετάβασης στον ενεργειακό τομέα  να πετύχει αυτό που όλοι επιθυμούμε: τον μέγιστο δυνατό βαθμό επενδύσεων, τον μέγιστο δυνατό βαθμό κοινωνικής μέριμνας και το πιο σημαντικό απ’ όλα, να συνάδει με τους ισχυρούς περιβαλλοντικούς στόχους που ήταν και είναι μέρος της στρατηγικής της παρούσας κυβέρνησης. 

Πρέπει να ευχαριστήσω τον Πάνο για μια ακόμη φορά.
Ήταν όντως, όλη η περίοδος αυτή της συνεργασίας που είχαμε σε διάφορα επίπεδα, εξαιρετική.
Να του πω ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό  στέλεχος. Δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά εγώ, όσο ο Πάνος. 
Να καλωσορίσω και όλους εσάς, που θα αποτελέσετε  τους συνεργάτες στην κοινή μας προσπάθεια το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης