To κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών απειλεί με νέες επιβαρύνσεις τους καταναλωτές μετά την επιμονή των θεσμών

To κόστος των Ανανεώσιμων Πηγών απειλεί με νέες επιβαρύνσεις τους καταναλωτές μετά την επιμονή των θεσμών
Οι αλλαγές στο ΕΤΜΕΑΡ θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, καθώς όπως όλα δείχνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν δίνουν στην κυβέρνηση το περιθώριο να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο.
Για την αύξηση του πρώην ειδικού τέλους ΑΠΕ πιέζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι με τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα επιτευχθεί ο στόχος ισοσκελισμού του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ ως τον Ιούνιο του 2017.
Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ είναι το τελευταίο ανοικτό θέμα σε ότι αφορά τα ενεργειακά προαπαιτούμενα, καθώς στο ζήτημα των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για την αύξηση των ποσοτήτων στο 15% (επί των συνολικών πωλήσεων αερίου κάθε προηγούμενης χρονιάς) από 10% σήμερα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν πείθονται από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή το καλοκαίρι για τη χρέωση των προμηθευτών θα γίνει πραγματικότητα ο μηδενισμός του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ως τον Ιούνιο του 2017.
Η ρύθμιση αυτή προβλέπει την επιβάρυνση των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ περίπου, ως το 2018, ποσό το οποίο θα αποτελέσει μία νέα συνιστώσα εσόδων για τον ΕΛΑΠΕ.
Εφόσον δεν υπάρξει αυτή η παρέμβαση, τότε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 287 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016, 444 εκατ. στα τέλη του 2017 και 557 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018. 

Έρχονται αυξήσεις για αγρότες και επιχειρήσεις

Η πρόταση που υπέβαλε ο ΛΑΓΗΕ στη ΡΑΕ, βάζει «πλαφόν» 6,5 ευρώ/MWh στη συγκεκριμένη χρέωση, ενώ, όπως καταγγέλουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ, δεν έχει μίνιμουμ κατώτατο όριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος χειραγώγησης από τους προμηθευτές και συνεπώς είσπραξης χαμηλότερων εσόδων σε σύγκριση με τον στόχο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς, ανεπιτυχώς μέχρι σήμερα, ότι είναι δυνατός ο ισοσκελισμός του ΕΛΑΠΕ ως τα τέλη του 2017, χωρίς να χρειαστεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Σε περίπτωση, πάντως, που δεν αποφευχθεί τελικά το ενδεχόμενο της αύξησης, εκτιμάται ότι αυτή θα αφορά κυρίως τους καταναλωτές της Μέσης Τάσης (εμπορικές επιχειρήσεις) και τους αγρότες, καθώς η κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα τιμολόγια των νοικοκυριών.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τους οικιακούς καταναλωτές, το ειδικό τέλος έχει σημειώσει εκρηκτική αύξηση τα τελευταία χρόνια και πλέον έχει διαμορφωθεί σε 31,30 ευρώ/MWh, έναντι μόλις 0,30 ευρώ/MWh το 2010.
Σημεειώνεται ότι το ΕΤΜΕΑΡ ανήκει στις λεγόμενες ρυθμιστικές χρεώσεις και οι εταιρείες προμήθειας δεν μπορούν να το απορροφήσουν άμεσα ώστε να μην κληθεί να το πληρώσει ο καταναλωτής, Αυτό μπορεί να γίνει μόνο έμμεσα, μέσω της περαιτέρω μείωσης των τιμολογίων του ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης