Επιχειρήσεις

Νέες καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού μετά την απόφαση του δασάρχη Πειραιά

Νέες καθυστερήσεις στο έργο του Ελληνικού μετά την απόφαση του δασάρχη Πειραιά
Η περιοχή, για την οποία έκρινε ο δασάρχης Πειραιά, αν και μικρή σε σχέση με τη συνολικά παραχωρούμενη έκταση κρίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα στο επιχειρησιακό σχέδιο του Ελληνικού
Νέα καθυστέρηση στην επένδυση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προοιωνίζεται μετά την προχθεσινή απόφαση του δασάρχη Πειραιά, που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές, και η οποία κηρύσσει δασική περιοχή 37 στρέμματα μέσα στην παραχωρούμενη έκταση της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.
Οπως σημειώνει η "Καθημερινή",σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η εν λόγω περιοχή, αν και μικρή σε σχέση με τη συνολικά παραχωρούμενη έκταση (6.200 στρέμματα), δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο επιχειρησιακό σχέδιο του Ελληνικού.
Συγκεκριμένα, εντοπίζεται κοντά στην παραλιακή ζώνη του Αγ. Κοσμά και, αν τελικά κηρυχθεί δάσος, θα εμποδίσει την ανάπτυξη του τουριστικού ακινήτου που σχεδιάζει ο επενδυτής στην περιοχή. Ειδικότερα, ο επενδυτής θέλει να δημιουργήσει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα σύμπλεγμα ακινήτων αναψυχής (resort), που θα περιλάβει ξενοδοχείο, καζίνο, καταστήματα κ.λπ.
Στην πράξη, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η έκταση η οποία κηρύσσεται από το Δασαρχείο Πειραιά εντοπίζεται στο πιο νευραλγικό σημείο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, με βάση τους όρους της σύμβασης, ο επενδυτής (Lamda Develoment, Hellinikon Global I) μπορεί να αποχωρήσει από την επένδυση, χωρίς κάποια επίπτωση για τον ίδιο.
Σημειώνεται ότι, με βάση την απόφαση του δασάρχη, αρχικά (1929-1939) η συγκεκριμένη περιοχή ήταν χορτολιβαδική.
Ειδικότερα, την περίοδο 1937-1939 «κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης».
Στη συνέχεια ωστόσο (1945 έως σήμερα), και μέσω της φυσικής επιλογής, αναπτύχθηκε βλάστηση «που, λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης».
Η απόφαση του δασάρχη Πειραιά δεν είναι οριστική και αμετάκλητη. Επιδέχεται αντιρρήσεις που μπορούν να υποβληθούν από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον, στην Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΤΕΕΑ) Πειραιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης