Διεθνή

Η ενέργεια στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ρωσίας και Κίνας

Η ενέργεια στο επίκεντρο των συνομιλιών των πρωθυπουργών Ρωσίας και Κίνας
Gazprom, Rosneft και Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες με τους κινέζους εταίρους τους.
Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το εμπόριο και τον ενεργειακό εφοδιασμό, μέχρι την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα (7/11) οι πρωθυπουργοί Ρωσίας και Κίνας στην Αγία Πετρούπολη, όπως μεταδίδει το Itar Tass.
Σύμφωνα με πηγή στο Ρωσικό Υπουργικό Συμβούλιο που επικαλείται το Itar Tass, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης θα βρεθούν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θέματα σχετικά με την ενέργεια, με έμφαση τις προμήθειες φυσικού αερίου και την κατασκευή του αγωγού τροφοδοσίας της Κίνας με Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Σιβηρίας, καθώς και την υλοποίηση του έργου για την κατασκευή του εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου Yamal LNG.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό  Sergei Prikhodko, οι κ.κ. Dmitry Medvedev και Li Keqiang θα συζητήσουν για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, τις οικονομικές και επενδυτικές τους σχέσεις, την ενέργεια σε όλους της του τομείς (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια), τις μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες, την διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασίας και την στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφούν συμφωνίες επί των θεμάτων αυτών.
Μεταξύ άλλων ο κ. Prikhodko τόνισε ότι «επιδιώκουμε να διαφοροποιήσουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα σε όλους τους τομείς, προχωρώντας πέρα από τις προμήθειες των πρώτων υλών και των σχετικών προμηθειών».
Η Ρωσία επιθυμεί να δημιουργηθούν πρόσθετα κίνητρα για αμοιβαίες επενδύσεις, την ανάπτυξη μεγάλων έργων υποδομής και την αύξηση του μεριδίου υψηλής τεχνολογίας σε συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας.
Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται επίσης να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση σχετικά με τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης μια σειρά από Ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Gazprom, της Rosneft και των Ρωσικών Σιδηροδρόμων πρόκειται να υπογράψουν συμφωνίες με τους κινέζους εταίρους τους.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ Rosneft και της Beijing Enterprises στον τομέα του φυσικού αερίου.
Επίσης, συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της Gasprom και της China National Petroleum Corporation (CNPC) για την τυποποίηση και τη συμμόρφωση της συνεργασίας αξιολόγησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης