Ενέργεια

"Μαθήματα".. οικονομίας και συνεργασίας για τους γίγαντες της ενέργειας

Το πρόσθετο κόστος μπορεί να μην είχε «απασχολήσει» τους γίγαντες της ενέργειας στις ημέρες των 100 δολαρίων του πετρελαίου, αλλά μετά τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός έργου που ζει και αυτού που πεθαίνει
Στην καταπράσινη νότια όχθη του νησιού Curtis της Αυστραλίας, μια προβλήτα γεμίζει με δεξαμενόπλοια που περιμένουν υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Περίπου 2 χιλιόμετρα νότια βρίσκεται μια δεύτερη προβλήτα και 800 μέτρα πιο κάτω μια τρίτη.

Για έναν βετεράνο της βιομηχανίας, ο «συνωστισμός» στην ακτογραμμή αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί εάν οι ανταγωνιστές της ενέργειας που δημιούργησαν ξεχωριστές μονάδες LNG στο νησί συνεργαζόντουσαν και δημιουργούσαν μια ενιαία εγκατάσταση, εκτιμά ο Martin Wilkes, σύμβουλος με 20ετή εμπειρία στον κλάδο σύμφωνα με το Bloomberg.
Θα μπορούσε να έχει παραχθεί η ίδια ποσότητα καυσίμων αλλά με λιγότερες προβλήτες, δεξαμενές αποθήκευσης και άλλες δαπανηρές υποδομές, προσθέσε ο  Wilkes.
Το πρόσθετο κόστος μπορεί να μην είχε «απασχολήσει» τους γίγαντες της ενέργειας στις ημέρες των 100 δολαρίων του πετρελαίου, αλλά μετά τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός έργου που ζει και αυτού που πεθαίνει.
Εταιρείες όπως η Exxon Mobil Corp. εξετάζουν τώρα τα προτεινόμενα έργα από τη Μοζαμβίκη στην Παπούα Νέα Γουινέα και διερωτώνται πώς οι ανταγωνιστές μπορούν να είναι εταίροι.
"Μιλήσαμε για τα praject του  Curtis Island το 2009 και τη συνεργασία", αλλά κατέληξαν να κατασκευάσουν και τα τρία έργα, δήλωσε ο Wilkes, βασικός σύμβουλος της Perth στο RISC Advisory. "Υπάρχουν σημαντικές οικονομίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω της συνεργασίας, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να την προσεγγίσουν με τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν".




Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης πιέζει για τη συνεργασία μεταξύ Anadarko και Eni - Exxon σε δύο ανταγωνιστικά έργα LNG.
Η Exxon αποτελεί την αιχμή του δόρατος για τα έργα στην Παπούα Νέα Γουινέα.
Στη Δυτική Αυστραλία, η Woodside Petroleum Ltd. προτρέπει τους ανταγωνιστές της  να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον εργοστάσιο για την υγροποίηση αντί της οικοδόμησης των δικών τους.
Επίσης και στον δυτικό Καναδά κάποια προτεινόμενα project ενδέχεται να καταλήξουν σε συνεργασία.
Οι εταιρείες ενέργειας έχουν από καιρό συνεργαστεί σε μεμονωμένα έργα για να μοιραστούν το κόστος και τον κίνδυνο.
Η στροφή προς τον συνδυασμό των ήδη προγραμματισμένων έργων αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας περικοπής δαπανών στη  βιομηχανία LNG  στην οποία τα τελευταία  δύο χρόνια δεν έχει εγκριθεί κάποιο σημαντικό νέο έργο.



Περίπου 1 τρις. δολάρια χάθηκαν από τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές λόγω της ενεργειακής συντριβής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih, στη Κουάλα Λουμπούρ τη Δευτέρα.
Οι παραγωγοί πιέζονται για να μειώσουν το κόστος, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, που δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας, απειλούν να κατακλύσουν την αγορά και να διατηρήσουν ένα ανώτατο όριο στις τιμές.
Η ετήσια παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί σε 407 εκατομμύρια τόνους έως το 2020, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη ζήτηση περίπου 274 εκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Το spot LNG στην Ασία ήταν 5,75 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες την 1η Μαΐου, από περίπου 20 δολάρια στις αρχές του 2014, σύμφωνα με την World Gas Intelligence.
Οι τιμές του πετρελαίου είναι περίπου 50% χαμηλότερες από το υψηλό του 2014 και  το Brent, πρόσθεσε 0,1% στα 49,39 δολάρια το βαρέλι σήμερα το πρωί στο Λονδίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης