Αναλύσεις

EBRD: Στα 2 δισ. ευρώ θα αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2018

EBRD: Στα 2 δισ. ευρώ θα αυξηθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2018
Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το τελευταίο 18μηνο
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ- EBRD) προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησής προς την Ελλάδα στα 2 δισ. ευρώ το 2018, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της.
Η Sabina Dziurman, διευθύντρια της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα έχει διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ έως τώρα για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό οι χρηματοδοτικές γραμμές για το εμπόριο.
«Φέτος θα κάνουμε περισσότερα από ό,τι το 2016 και προσβλέπουμε να φθάσουμε τα 2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος», ανέφερε η Dziurman στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της τράπεζας στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ η EBRD θα επενδύει στην Ελλάδα έως το τέλος του 2020 και δεδομένου του περιορισμένου χρόνου επισπεύδει τις επενδύσεις της.
Η τράπεζα έχει διαθέσει 250 εκατ. ευρώ για να συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έδωσε 186 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στη Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και δέσμευσε 300 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Όταν δεν θα υπάρχουν προγράμματα για χρηματοδότηση, θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας», δήλωσε η αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Είμαστε, όμως, μακριά από αυτό. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει, όσο πιο νωρίς μπορούμε να το κάνουμε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει αυτό».

Επενδύσεις άνω του 1 δισ.

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έχει πραγματοποιήσει στη χώρα μας, τους τελευταίους μόνο 18 μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως είπε ο πρόεδρός της, Sir Suma Chakrabarti.
Οι παραπάνω επενδύσεις έγιναν μέσω συνολικά 17 συναλλαγών.
Μιλώντας από την ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας, στην Κύπρο, ο κ. Chakrabarti αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις ανακεφαλαιοποίησεις των συστημικών τραπεζών, στην πρόσφατη ανάδειξη του πλαισίου για επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, στην επένδυση σε έναν ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας και στο γεγονός ότι η EBRD αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας που χρηματοδοτεί την εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αερολιμένων έργο που έχει αναληφθεί από τον ιδιωτικό τομέα με παραχώρηση.
«Είμαστε ένας θεσμός που δραστηριοποιείται με γνώμονα τη ζήτηση που υπάρχει και αυτός ο εντυπωσιακός κατάλογος δείχνει ότι υπάρχει ζήτηση που μας δημιουργεί αισιοδοξία ότι η Ελλάδα, τώρα που υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα ξεκινήσει να προσελκύει περισσότερες ξένες επενδύσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, συμπληρώνοντας:
«Η στρατηγική της EBRD, καλύπτει τρεις βασικούς τομείς: την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, την στήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των τομέων ενέργειας και υποδομών.
Εργαζόμαστε με ένα ευρύ αριθμό επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε εμπορικοί στην προσέγγισή μας, αλλά συνδυάζουμε τη χρηματοδότηση με τον στόχο του τρόπου μετασχηματισμού μιας επιχείρησης ή ενός τομέα, για παράδειγμα με την εισαγωγή της εταιρικής διακυβέρνησης ή με μια νέα προσέγγιση στην ενεργειακή απόδοση ή με πολλές άλλες σημαντικές πτυχές».
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο 2016 εγκαινιάστηκαν τα Γραφεία της EBRD στην Αθήνα, εξέλιξη που ακολούθησε την υπογραφή συμφωνίας τον Μάιο του 2015 για τη δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ελλάδα με ένα σημαντικό ετήσιο ποσό μέχρι το 2020.
Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της EBRD στην Κύπρο διοργανώνεται από την EBRD και Επιχειρηματικό Φόρουμ.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Κύπρος φιλοξενεί μια τόσο σημαντική διεθνούς χρηματοοικονομικού Οργανισμού διοργάνωση, με ευρεία συμμετοχή κορυφαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων φορέων από όλο τον κόσμο. Κύριο θέμα του φετινού Επιχειρηματικού Φόρουμ της EBRD, είναι η «Στόχευση στην Πράσινη και Χωρίς Αποκλεισμούς Ανάπτυξη - Αντιμετωπίζοντας Περιφερειακές και Παγκόσμιες Προκλήσεις». Το Φόρουμ περιλαμβάνει συναφείς Ομάδες Συζήτησης, Παρουσιάσεις Επενδυτικών Ευκαιριών «Investment Outlook Sessions», συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου ως φιλοξενούσας χώρας και πλήθος συναντήσεων δικτύωσης και άλλων εκδηλώσεων με επίκεντρο τις χώρες όπου επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον της Τράπεζας.
Για την Κύπρο, ως φιλοξενούσα χώρα, έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική Παρουσίαση Επενδυτικών Ευκαιριών.
Την Τετάρτη 10 Μαΐου διοργανώνεται επίσης πάνελ για την Ελλάδα, με θέμα «Αναζωογόνηση επενδύσεων, για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη», σε μια καθοριστική συγκυρία για την ελληνική οικονομία.
Η Eurobank Κύπρου είναι ο μεγάλος χορηγός της φετινής διοργάνωσης της EBRD στην Κύπρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης