Χρηματιστήριο & Αγορές

Από τη χρεωκοπία της ΔΕΗ στις υπεραποδόσεις του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο

Από τη χρεωκοπία της ΔΕΗ στις υπεραποδόσεις του ενεργειακού κλάδου στο Χρηματιστήριο
Οι εισηγμένες ενεργειακές αποδεικνύουν ότι ενσωματώνουν ισχυρές προσδοκίες
Οταν ακόμα πριν από λίγες εβδομάδες η φιλολογία για την χρεωκοπία της ΔΕΗ καλά κρατούσε, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι η μετοχή θα κέρδιζε μέσα σε έναν περίπου μήνα 30% ανατρέποντας διαμέσου της αγοράς τις καταστροφικές προσδοκίες.
Δεν είναι όμως μόνο η ΔΕΗ που αύξησε την κεφαλαιοποίησή της ταχύτατα κοντά στα 900 εκατ ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 5 βασικών εταιρών του κλάδου δηλαδή, Μοτορ Οιλ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίου, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα εκτιμάται στα 5,7 δισ ευρώ και προσεγγίζει τα 6 δισ.
Ο ενεργειακός κλάδος προεξοφλεί ότι οι εταιρίες αυτές θα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας στην πορεία μιας επερχόμενης ανάκαμψης και οι 4 από τις 5 έχουν κάνει ήδη μεγάλα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ολες οι μετοχές αυτές έχουν γράψει πολύ υψηλότερα νούμερα στο παρελθόν, για αυτό δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν η κεφαλαιοποίσή τους φτάσει και τα 10 δισ ευρώ συνολικά.
Και η κάθε περίπτωση έχει το δικό της στόρυ.

Ο ομιλος Μυτιληναίος

Η κεφαλαιοποίηση ξεκίνησε την περίοδο του φθινοπώρου απο τα 3,7 ευρώ δηλαδή τα 430 εκατ ευρώ και διπλασιάστηκε, προεξοφλώντας την υψηλή κερδοφορία αλλά και την συγχώνευση υπό την μητρική των θυγατρικών.
Ομως ο όμιλος και σε αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αποτιμήσει τις ισχυρές προοπτικές που θα χαρακτηριστούν από υψηλή κερδοφορία, μερίσματα και εξαγορές στον ενεργειακό κλάδο.
Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν την κεφαλαιοποίηση σε μια άνοδο της τάξης του 20% για να φτάσει το 1,5 δισ ευρώ σε ενοποημένο επίπεδο.
Σημαντικές εξελίξεις έρχονται.

Η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ με άνοδο κεφαλαιοποίησης 50% το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να δικαιολογήσει νούμερα υψηλότερα των 900 εκατ καθώς μεγάλα funds από ΗΠΑ και Βρετανία παίζουν το turn around story.
Aυτό εδράζεται εν πρώτοις στην ενίσχυση από τις πώλησεις και μεταβιβάσεις των ποσοστών του ΑΔΜΗΕ που θα αποφέρουν 600 εκατ ευρώ.
Παράλληλα στον εξορθολογισμό της είσπραξης των απαιτήσεων, την εξομάλυνση των ελλειμμάτων από τα ΥΚΩ καθώς και στην πώληση μονάδων που θα αποφέρουν ενίσχυση κεφαλαίων.
Οι δεσμεύσεις της αξιολόγησης για πρώτη φορά έχουν φέρει την ΔΕΗ σε μια τόσο σταθερά δρομολογημένη πορεία για τη έξοδο από την κρίση.

Η ΓΕΚ Τέρνα

Ο ομιλος ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε και αυτός μια σημαντική άνοδο της κεφαλαιοποίησης της τάξης του 30% από την αρχή του έτους.
Σε αυτό συνετέλεσε η  πολύ καλή εικόνα των αποτελεσμάτων του, που σήμερα με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει τα 300 εκατ ευρώ διαπραγματεύεται 10 φορές τα μετά φόρων κέρδη για το 2016.
Από ενεργειακής πλευράς με την θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή να προχωρά προς τα 1000 MW με επενδύσεις ειδικά στις ΗΠΑ και τις μονάδες Ηρων 1 και Ηρων 2 να εξορθολογίζουν τα αποτελέσματά τους ο ομιλος δείχνει την ανάπτυξη και βελτίωση στον κλάδο.
Πλεονεκτήματα στον κατασκευαστικό από το Καστέλι και την ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων στην Σόφια, εν αναμονή του ύψους του προστίμου και του επιμερισμού του για τα παρελθόντα έτη.
Το 7 είχε δει μπροστά της η μετοχή το 2009 και το 13 το 2007 για μια εταιρία μικρότερη σε όγκο από την σημερινή.

Η Μότορ Οιλ με απόδοση 30% από την αρχή του έτους και τα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν 2 εταιρίες με κεφαλαιοποίηση που υπερβαίνει το 1,5 δισ για έκαστη και οι μετοχές τους δίνουν υψηλά μερίσματα.
Τα ΕΛΠΕ έχουν ένα πολύ καλό πρώτο τρίμηνο και καταγράφουν άνοδο 30% επίσης σε απόδοση μετοχής.
Οι προοπτικές για τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ισχυρές αν και το καθένα ακολουθεί διαφορετική στρατηγική.
Η Μότορ Οιλ επεκτείνεται διεθνώς, ο δε πήχυς από τους αναλυτές έχει τοποθετηθεί στα 18 ευρώ, καθώς θεωρείται στα 3 top διυλιστήρια της Ευρώπης.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εισέλθει στην έρευνα  υδρογονανθράκων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης