Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για την μεταφορά ανεμογεννητριών μέσω δασικών δρόμων

Παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη για την μεταφορά ανεμογεννητριών μέσω δασικών δρόμων
Η υπόθεση έχει φθάσει στον Συνήγορο του Πολίτη μετά καταγγελίες πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που διαπίστωσαν πολύ μεγάλες επεμβάσεις σε ορεινούς όγκους
Σχετικά με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, όπως προκύπτει από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος επέτρεψε με εγκύκλιο τον διπλασιασμό του πλάτους των δασικών δρόμων, ώστε να φθάνει ακόμα και τα 10 μέτρα.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι δασικές υπηρεσίες υπερασπίζονται την απόφαση, προτάσσοντας την υποχρέωση του εργολάβου να αποκαταστήσει το τοπίο μετά τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο όμως, η επέμβαση είναι μεγάλη και θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στα τεχνικά έργα του αιολικού πάρκου.
Η υπόθεση έχει φθάσει στον Συνήγορο του Πολίτη μετά καταγγελίες πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που διαπίστωσαν πολύ μεγάλες επεμβάσεις σε ορεινούς όγκους για τη μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή.
Η δυνατότητα διπλασιασμού του πλάτους των δασικών οδών τρίτης κατηγορίας χωρίς η παρέμβαση αυτή να συμπεριληφθεί στα συνοδά έργα του αιολικού πάρκου δόθηκε με εγκύκλιο της τότε Ειδικής Γραμματείας Δασών το 2013.
Οπως αναφέρει, «στις περιπτώσεις έργων που απαιτείται διέλευση οχημάτων μεταφοράς ογκώδους εξοπλισμού μπορεί να εγκρίνεται στο άκρως δυνατό μέτρο η πέραν των 5 μέτρων καταστρώματος διάνοιξη της δασικής οδού και κατ’ ανώτερο έως 10 μέτρα, κατά παρέκκλιση των προδιαγραφών της δασικής οδοποιίας. Το επιπρόσθετο κομμάτι θεωρείται προσωρινό και πρέπει να αποκαθίσταται περιβαλλοντικά».
Τον Μάιο του 2016 ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ότι η εγκύκλιος «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες των δασαρχείων, όσο και την περιβαλλοντική νομοθεσία».
Ο Συνήγορος ζητεί την ανάκληση της εγκυκλίου.
Σύμφωνα πάντα με την "Καθημερινή", η αρμόδια γενική γραμματεία του ΥΠΕΝ δεν έχει ακόμα απαντήσει.
Η Γενική Διεύθυνση Δασών, πάντως, υπερασπίστηκε την εγκύκλιο, υποστηρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις θα είναι «ασφαλώς τεκμηριωμένες» και η επέμβαση «ακολουθείται από πλήρη αποκατάσταση του δασικού χώρου», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης