Διεθνή

Η Κύπρος ενημέρωσε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Η Κύπρος ενημέρωσε το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ
Σε διπλωματικό επίπεδο πραγματοποιούνται οι απαραίτητες ενέργειες, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων
Το τρίγωνο Κύπρος – Τουρκία – Ελλάδα, είναι ο στόχος της Τουρκίας μέσα από τις νέες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχει εκδώσει, καθώς, μετά την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε χθες προς τα βορειοδυτικά και στην περιοχή του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του σήμερα (6/5) ο "Φιλελεύθερος", τονίζοντας ότι οι δύο ασκήσεις, στις περιοχές που διεξάγονται, δεν έχουν οποιαδήποτε ουσιαστική στρατιωτική σημασία.
Είναι όμως σημαντικές, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, γιατί κινούνται σε δύο σημεία όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Απώτερος στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι, μέσω των προκλήσεων αυτών, να προκαλέσει αντίδραση Λευκωσίας και Αθήνας και μέσω αυτής της οδού να ανοίξει θέμα ύπαρξης γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.  
Την ίδια ώρα, πραγματοποιούνται σε διπλωματικό επίπεδο οι απαραίτητες ενέργειες, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τις ενέργειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις προκλήσεις

Σύμφωνα πάντα με τον "Φιλελεύθερο", το Κυπριακό, οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέξανδρος Ζήνων, με τον δεύτερο τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Τζον Χέφεν, και τον βοηθό υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Τόμας Σάνον.
Ο κ. Ζήνων, ο οποίος βρέθηκε σε διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ουάσιγκτον, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επαφών του με συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους στο Υπουργείο Άμυνας και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όπου οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους, με ειδική έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και της τρομοκρατίας.
Ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τους κυρίους Χέφεν και Σάνον για την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ και των τρόπων εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας, κυρίως σε τομείς που θα προαγάγουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Επίσης, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε με τους βουλευτές του Κογκρέσου, Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν (R–FL), Τεντ Ντόιτς (D–FL) και Γκας Μπιλιράκη (R–FL), τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συζήτησε μαζί τους τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από πλευράς τους, οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης