Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Πρωτοβουλία ΣΕΒ - Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υιοθέτηση καλών πρακτικών

Πρωτοβουλία ΣΕΒ - Επιτροπής Ανταγωνισμού για την υιοθέτηση καλών πρακτικών
Πραγματοποιήθηκαν αναλυτικές εισηγήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα  για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Με στόχο να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό των ίδιων των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού διοργάνωσε ειδικό θεματικό εργαστήριο (workshop) με θέμα: «Πως επηρεάζουν τη λειτουργία των συνδέσμων επιχειρήσεων οι κανόνες του ανταγωνισμού».  
Την  Επιτροπή Ανταγωνισμού εκπροσώπησαν ο  αντιπρόεδρος Δ. Λουκάς, η Γενική Διευθύντρια Δ. Ξηρόκωστα και η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος προώθησης συμμόρφωσης Λ. Κατσαρέλη, πραγματοποιώντας αναλυτικές εισηγήσεις με συγκεκριμένα παραδείγματα  για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ως προς τους κανόνες του ανταγωνισμού, μια ενδιαφέρουσα καλή πρακτική, παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Γ. Στεφανόπουλος.   
Όπως τονίστηκε στο μήνυμα του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα «ο ΣΕΒ πιστεύει, ότι η καλύτερη ενημέρωση των διοικήσεων, των μελών και των στελεχών των συνδέσμων και ενώσεων επιχειρήσεων για τους κανόνες του ανταγωνισμού εγγυάται τη σύννομη λειτουργία τους, καθιστά εφικτή την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη τους.
Επιπλέον συμβάλλει στην εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία των επιμέρους κλάδων και αγορών της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος τόσο των ίδιων των επιχειρήσεων όσο κυρίως των καταναλωτών».
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος τόνισε, ότι «η επιφυλακτικότητα ή και ο φόβος που καταγράφεται από τις επιχειρήσεις έναντι της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό αλλά και έναντι της ίδιας της Επιτροπής που διασφαλίζει την εφαρμογή του, πηγάζει κυρίως από το έλλειμμα γνώσης για ένα ιδιαιτέρως εξειδικευμένο και τεχνικό αντικείμενο που συχνά δεν γίνεται εύκολα κατανοητό, αν και διέπει την καθημερινή λειτουργία τους.  
Αυτό πρέπει να αρθεί μέσα από την ενίσχυση  της γνώσης των επιχειρήσεων μέσα από δράσεις ενημέρωσης των κλαδικών και περιφερειακών συνδέσμων, μέσω της πραγματοποίησης σεμιναρίων συμμόρφωσης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις (compliance seminars), αλλά και μέσω της ίδιας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία μπορεί να παρέχει υπεύθυνα συγκεκριμένες κατευθύνσεις, οδηγίες και πρακτικά παραδείγματα με απλό και κατανοητό τρόπο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».     
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι εκπρόσωποι των 30 κλαδικών και περιφερειακών συνδέσμων που συμμετείχαν, ενημερώθηκαν από τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να εφαρμόζουν σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, με τη συγκέντρωση και διακίνηση στοιχείων, με τις αποφάσεις και συστάσεις για εμπορικά θέματα κ.α, για επιτρεπόμενες ενέργειες και καλές πρακτικές από άλλες χώρες.  
Ακολούθησε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και απαντήθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα που υποβλήθηκαν για ειδικά ζητήματα που διέπουν τόσο τη λειτουργία τους όσο και την οργάνωση του κλάδου τους γενικότερα.
Κλείνοντας, συμφωνήθηκε ότι ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αναπτύξουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης την προσεχή περίοδο, προκειμένου να αυξήσουν τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων στους κανόνες του ανταγωνισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης