Τελευταία Νέα

Η Γαλλία αναδεικνύεται ως VC dealmaker για εναλλακτικές λύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Η Γαλλία αναδεικνύεται ως VC dealmaker για εναλλακτικές λύσεις στην πυρηνική ενέργεια
Οι εταιρείες προβλέπουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τονώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Τρεις γαλλικές εταιρείες έχουν αναδειχθεί ως οι πιο παραγωγικοί αντιπρόσωποι επιχειρηματικών κεφαλαίων για νέες ενεργειακές τεχνολογίες, καθώς η χώρα αρχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις χαμηλής ρύπανσης για τους γηραιότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Η Engie SA, η Demeter Partners SA και η Total SA συμμετείχαν πέρυσι σε περισσότερες πράσινες ενεργειακές προσφορές σε σχέση με άλλες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance.
Ενώ τα 62,3 εκατ. δολ. των γαλλικών κεφαλαίων στη βιομηχανία είναι ένα μικρό ποσό στο σύνολο των 7,5 δις.δολαρίων που επενδύονται στην πράσινη ενέργεια, ο αριθμός των προσφορών υποδεικνύει μια εκκολαπτόμενη κοινότητα χρηματοδότησης πρώιμης φάσης εκτός της Silicon Valley.
Την ώρα που η Electricite de France SA επιδιώκει να παρατείνει τη ζωή των γηράσκοντων πυρηνικών αντιδραστήρων, ο κορυφαίος προεδρικός υποψήφιος πιέζει για μια στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εταιρείες προτίθενται να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα.



Τα κεφάλαια VC υποστηρίζουν τεχνολογίες που εκσυγχρονίζουν το ηλεκτρικό δίκτυο για να αντιμετωπίσει τις τροφοδοσίες που ποικίλλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ενώ παράλληλα  μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερη ηλεκτρική κινητικότητα.
«Τελικά δίνουν προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ίσως σε βάρος των πυρηνικών», δήλωσε ο αναλυτής του BNEF Dario Traum, αναφερόμενος σε προσφορές στις οποίες η κυβέρνηση χορηγεί άδειες κατασκευής και συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
"Η Γαλλία έχει θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα δημοπρασιών ανά τρίμηνο μέχρι το 2019. Πολύ λίγες άλλες αγορές στον κόσμο είναι τόσο σαφείς αυτή τη στιγμή."
Οι γαλλικές εταιρείες παραμένουν μικρές έναντι των καταξιωμένων εταιρειών της Silicon Valley.
Οι τρεις που οδήγησαν την κατάταξη του  Bloomberg New Energy Finance  ολοκλήρωσαν 21 συμφωνίες το 2016.
Οι Draper Fisher Jurveston και Kleiner Perkis Caufield & Byers LLC συνεχίζουν να ηγούνται της βιομηχανίας, με συνολικά 286 συμφωνίες μεταξύ τους, δεδομένου ότι η BNEF άρχισε να συλλέγει δεδομένα περισσότερο από μια δεκαετία πριν.



Μέχρι σήμερα, η Γαλλία υστερεί σε σύγκριση με τους γείτονες της που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 15% της εγκατεστημένης ισχύος, εξαιρουμένης της υδροηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 34% στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 51% στη Γερμανία. Πέρυσι, η Γαλλία έλαβε το 72% της ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με το BNEF.
Η χρηματοδότηση από το VC αποτελεί ένα μικρό αλλά  σημαντικό μέρος των χρημάτων που εισρέουν στην καθαρή ενέργεια, ποσό το οποίο έφθασε στα 287,5 δισεκατομμύρια λίρες το περασμένο έτος.
Τα κεφάλαια VC τοποθετού μικρά χρηματικά ποσά σε τεχνολογίες αιχμής, ελπίζοντας σε μια διψήφια απόδοση αυτών που λειτουργούν.



Οι επενδύσεις VC και των εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων αυξήθηκαν πενταπλασιάσθηκαν  τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκινώντας από το 2011, όταν η βιομηχανία υποστήριζε τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών και ηλιακών κυψελών.
Από τότε, οι επενδύσεις έχουν μεταφερθεί σε τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών που βοηθούν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να διαχειρίζονται καλύτερα τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης