Οικολόγοι Πράσινοι: Να σταματήσει η αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura

Οικολόγοι Πράσινοι: Να σταματήσει η αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura
Αφορμή στάθηκε η έναρξη χωματουργικών εργασιών στη Μάνη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Να παγώσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης αιολικών πάρκων και έκδοσης αδειών επέμβασης στις περιοχές Natura 2000 και όπου εκκρεμούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας έως τη θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.
Αφορμή στάθηκε η έναρξη χωματουργικών εργασιών στη Μάνη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις «Σαγγιάς» και «Μακρυλάκκωμα», όπως καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι απαγορεύουν την εκτέλεση εργασιών κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, για την αντιμετώπιση της παρανομίας έχουν ήδη κινηθεί διαδικασίες προς εισαγγελία, επιθεωρητές Περιβάλλοντος και Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενώ κατά των έργων εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η προσφυγή τοπικών φορέων και συλλόγων υποστηρίζεται από περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς το έργο χωροθετήθηκε σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 (Νότια Μάνη GR2540008) και εγκρίθηκε με την υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου (197130/26.03.2012).
Υποστηρίζεται ακόμη από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που συντάσσεται με τη γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, σύμφωνα με την οποία «τα ανωτέρω αιολικά πάρκα συνιστούν επέμβαση μείζονος σημασίας, από την οποία θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη τόσο στα διάσπαρτα στην περιοχή μνημεία, τα οποία χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους νεότερους χρόνους, όσο και στο άμεσο περιβάλλον τους».
Οι προβληματικές χωροθετήσεις αιολικών πάρκων δεν εξαντλούνται στη Μάνη.
«Δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις σε Έβρο, Κρήτη, απρόσιτες έως σήμερα βουνοκορφές, νησιά και ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου προχωρούν σε αδειοδότηση ή και επισπεύδονται υπό την κάλυψη του ακόμα ισχύοντος έωλου καθεστώτος» καταλήγουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης