Επιχειρήσεις

Με τιτλοποίηση απαιτήσεων θα επιδιώξει η ΔΕΗ να βάλει χρήματα στα άδεια ταμεία της

Με τιτλοποίηση απαιτήσεων θα επιδιώξει η ΔΕΗ να βάλει χρήματα στα άδεια ταμεία της
Η επιχείρηση έχει αναθέσει στην PWC να εξετάσει το ενδεχόμενο μετατροπής σε ομόλογο ενός μέρους από τα 2,5 δις. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της
Την προείσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της τιτλοποίησης εξετάζει η ΔΕΗ προκειμένου να «ζεστάνει» τα άδεια της ταμεία.
Το σχέδιο που ανατέθηκε προς διερεύνηση στην εταιρία συμβούλων PWC προβλέπει την μετατροπή μέρους των απαιτήσεων ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε ομόλογο σε χαμηλή τιμή και την αποπληρωμή του με την είσπραξή τους.
Πρόκειται για ένα πολύ ακριβό εργαλείο, η ενεργοποίηση του οποίου όμως στην παρούσα συγκυρία θα κρατήσει ζεστά τα ταμεία της ΔΕΗ που δεν επαρκούν πια ούτε για την αποπληρωμή μη ανελαστικών δαπανών.  
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή την πρόθεση της εταιρίας για πρόσληψη εταιρίας συμβούλων με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλών με στόχο, όπως είπε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 10%, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος αντιπροσωπεύουν το μισό περίπου του τζίρου της ενώ οι συνολικές της υποχρεώσεις προς τρίτους ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ (τέλος του 2016).
Την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ  και τον κίνδυνο μάλιστα να βρεθεί προ χρεοκοπίας μέσα στο τρίτο τρίμηνο του έτους εάν τον Μάιο δεν εισρεύσουν στα ταμεία της τα έσοδα από το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, επεσήμανε και η Standard and Poors.
Στο report με ημερομηνία 26 Απριλίου, διατήρησε την αξιολόγηση CCC- για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρίας.

Επιδείνωση ρευστότητας και περιορισμένες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων

Όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές του οίκου, το καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την άποψη ότι η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς, υπάρχει περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες.
Τον κίνδυνο ρευστότητας επισημαίνει όμως και η διοίκηση της ΔΕΗ στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2016, όπου σημειώνει: «Το πρόβλημα ρευστότητας συνδέεται με την ανάγκη για επαρκή εξασφάλιση ταμειακών διαθεσίμων για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας, περιλαμβανόμενων και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, των επενδυτικών δαπανών και της εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας».
Το οξύ πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας απασχολεί και τους πιστωτές, όπως φάνηκε από την ένταξη ως προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση δέσμευσης της ΔΕΗ για την υποβολή δέσμης μέτρων για την είσπραξή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης