Ευρώπη

Συνάντηση Merkel - Putin σήμερα στην πρώτη επίσκεψη της Καγκελαρίου στη Ρωσία από το 2015

Συνάντηση Merkel - Putin σήμερα στην πρώτη επίσκεψη της Καγκελαρίου στη Ρωσία από το 2015
Για το Κρεμλίνο η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι μια ευκαιρία «να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές των διμερών σχέσεων».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα (2/5) με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στην πρώτη της επίσκεψη στη Ρωσία από το 2015, σηματοδοτώντας την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας.
Ένθερμη υποστηρίκτρια των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και για τον ρόλο της στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η Άγγελα Μέρκελ είναι επίσης σημαντική συνομιλήτρια του Πούτιν.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Μόσχα μετά τη σύντομη επίσκεψή της στη Μόσχα στις 10 Μαΐου 2015, όταν η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης ήταν στο απόγειό της εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
Τότε η Μέρκελ είχε μποϊκοτάρει, όπως και οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων από τη νίκη ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.
Έκτοτε, η Μέρκελ και ο Πούτιν έχουν συναντηθεί επανειλημμένα στη διάρκεια συνόδων με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσίνκο και τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, με στόχο να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει έπειτα από την υπογραφή των συνθηκών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.
Επίσης, οι δύο ηγέτες έχουν συνομιλήσει τηλεφωνικά υπό το σχήμα της Νορμανδίας.
Στη διάρκεια της τελευταίας τους επικοινωνίας στις 18 Απριλίου «ήταν εφικτή μια κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων συνομιλητών, κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και καιρό», υπογράμμισε την Παρασκευή ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Υπάρχουν δύο ζητήματα που βαραίνουν τη σχέση (των δύο χωρών), αρχικά η προσάρτηση της Κριμαίας που είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο και η αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας από τους φιλορώσους αντάρτες», εξήγησε.
«Πρόκειται για ένα δύσκολο πλαίσιο, το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Όμως πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει σε εποικοδομητικές συμφωνίας», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας ότι μια κοινή συνέντευξη Τύπου της Μέρκελ με τον Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τις 15:30 ώρα Ελλάδας.
Για το Κρεμλίνο η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι μια ευκαιρία «να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές των διμερών σχέσεων».
Στις αρχές Μαρτίου ο Πούτιν είχε ζητήσει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, παρουσία του αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Μόσχα.
Η συνάντηση Πούτιν- Μέρκελ σημαίνει ότι «η περίοδος του παγώματος των διπλωματικών σχέσεων δεν μπορεί παρά να έχει φτάσει στο τέλος της» και στέλνει «ένα ισχυρό, διπλωματικό μήνυμα» αναφορικά με την πρόθεση των δύο χωρών να ξεκινήσουν και πάλι τον διάλογο, εκτίμησε ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός Deutsche Welle.
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει επίσης στόχο την προετοιμασία της επερχόμενης συνόδου της Ομάδας των 20 (G20), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 9 Ιουλίου στο Αμβούργο, επεσήμανε γερμανική κυβερνητική πηγή.
Στη διάρκεια της συνόδου αυτής ο Πούτιν πρόκειται να συναντήσει για πρώτη φορά τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης