Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ακριβότερες οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - 7% πάνω το 5μηνο

Ακριβότερες οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ - 7% πάνω το 5μηνο
Τα έξοδα διάτρησης αυξάνονται παράλληλα με την ενισχυμένη δραστηριότητα πετρελαίου και αερίου των ΗΠΑ
Ακριβότερες έγιναν  οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Τα κόστη γεωτρήσεων άρχισαν να αυξάνονται και σύμφωνα με τις προβλέψεις  πρόκειται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης δραστηριότητας.
Οι δαπάνες διάτρησης αυξήθηκαν κατά 7% μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού από το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.
Η αύξηση αντιστάθμισε μόνο ένα μικρό μέρος της πτώσης κατά 34% μεταξύ Μαρτίου 2014 και Νοεμβρίου 2016.
Είναι όμως η πρώτη συνεχιζόμενη άνοδος για τις τιμές γεώτρησης, οι οποίες αυξάνονται από έτος σε έτος για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014.
Οι τιμές γεωτρήσεων ταξινομούνται στον κώδικα 213111 του NAICS (Σύστημα Βαθμολογίας Βιομηχανίας της Βόρειας Αμερικής) για «εγκαταστάσεις που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τη διάνοιξη κοιλοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου για τρίτους με σύμβαση ή με βάση τέλη».
Οι τιμές διάτρησης δεν περιλαμβάνουν το κόστος της υδραυλικής ρωγμής, η οποία ταξινομείται χωριστά με τον κωδικό NAICS 213112 και όπου η προηγούμενη πτώση των τιμών και η επακόλουθη ανάκαμψη έχουν μειωθεί περισσότερο.
Τα έξοδα διάνοιξης έχουν μια ισχυρή κυκλική συνιστώσα και παρακολουθούν τις αλλαγές στη δραστηριότητα γεώτρησης με μέση υστέρηση δύο έως τριών μηνών.
Ο αριθμός των γερανών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο έφθασε σε χαμηλό στα τέλη Μαΐου 2016, αλλά έκτοτε υπερδιπλασιάστηκε 
Η ανάκαμψη είναι η ταχύτερη για τουλάχιστον ένα τέταρτο του αιώνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις εξέδρας που δημοσίευσε η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes.
Ο αριθμός των ενεργών εξερευνήσεων έχει αυξηθεί από 404 στα τέλη Μαΐου 2016 σε 857 στις 21 Απριλίου και εξακολουθεί να αυξάνεται  κατά 10-20 την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές διάτρησης θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, καθώς εξακολουθούν να προστίθενται οι καθυστερημένες επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των φίλτρων μετρήσεων και των εξεδρών.
Ο πληθωρισμός κόστους για τις γεωτρήσεις καθώς και άλλα στοχεία στη διαδικασία εξερεύνησης και παραγωγής πιθανόν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναδιάρθρωσης για τις σχιστολιθικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Πολλοί παραγωγοί σχιστόλιθου αναφέρουν ότι τα έξοδα αναδιάρθρωσης είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα 50 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά αυτά τα έξοδα είναι πιθανό να αυξηθούν καθώς οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών προωθούν τις αυξήσεις των τιμών.
Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η σοβαρή συμπίεση του κόστους που σημειώθηκε μεταξύ του 2014 και του 2016 δεν ήταν βιώσιμη και ότι τα έξοδα διάτρησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε συνεχούς ανάκαμψης.
Μέχρι στιγμής, η άνοδος των τιμών διάτρησης έχει περιοριστεί λόγω της αδράνειας κατά τη διάρκεια της ύφεσης, γεγονός που έχει περιορίσει την τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών γεώτρησης.
Όμως, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του στόλου γεώτρησης επανενεργοποιείται, οι εταιρείες γεώτρησης είναι πιθανό να ανακτήσουν κάποια δύναμη να προωθήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες τους.
"Ενώ η αύξηση της χερσαίας εξέδρας στη Βόρεια Αμερική ήταν πιο ισχυρή από ό, τι περίμενε κανείς, η βιομηχανία εξακολουθεί να εργάζεται για να απορροφήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα", δήλωσε ο Baker Hughes στους επενδυτές την περασμένη Τρίτη.
"Καθώς “καταναλώνεται” αυτή η παραγωγική ικανότητα, παρατηρήσαμε πληθωρισμό κόστους εργασίας και υλικών σε επιλεγμένες σειρές προϊόντων και λεκάνες", ανέφερε η εταιρεία σχολιάζοντας τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.
"Με την αύξηση της ζήτησης που αντιμετωπίσαμε αυτό το τρίμηνο, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην κορυφή μιας ευρύτερης ανάκαμψης των τιμών".

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης