Ενέργεια

Εν μέσω διαπραγμάτευσης για την αναμόρφωση της διαδικασίας, η σημερινή (26/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ για 145 MWh

Εν μέσω διαπραγμάτευσης για την αναμόρφωση της διαδικασίας, η σημερινή (26/4) δημοπρασία ΝΟΜΕ για 145 MWh
Εκτιμάται πως στις επόμενες δυο δημοπρασίες του 2017 η τιμή εκκίνησης θα είναι περίπου 3 με 4 ευρώ χαμηλότερη από τα 37,37 ευρώ/MWh της σημερινής και των προηγούμενων αντίστοιχων διαδικασιών
Πραγματοποιείται σήμερα η τρίτη κατά σειρά δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, μέσω της οποίας θα διατεθούν σε ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος 145 MW/h ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή εκκίνησης τα 37,37 ευρώ ανά MWh.
Την ίδια ώρα στο ξενοδοχείο Χίλτον βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διατίθενται μέσω των δημοπρασιών, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις χαρακτήρισε ως διαδικασία εξυγίανσης της ΔΕΗ αφού θα οδηγήσουν στη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά ρεύματος και την εξίσωση του με το μερίδιο της στην παραγωγή ηλεκτρισμού δηλαδή περί το 50%.      
Πάντως στη σημερινή δημοπρασία το ενδιαφέρον δεν αναμένεται τόσο ισχυρό όσο σε αυτή του Ιανουαρίου που οδήγησε σε εκτόξευση της τιμής στα 41,04 – 41,14 ευρώ ανά MWh και τούτο λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, η οποία ενέχει πολλές αβεβαιότητες και σημαντικές κυοφορούμενες αλλαγές.

Στάση αναμονής από τους ιδιώτες παρόχους

Με άλλα λόγια οι παίκτες της αγοράς αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων για τις επόμενες δημοπρασίες, ενώ πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή εκκίνησης θα μειωθεί σημαντικά στις επόμενες δημοπρασίες λόγω της μείωσης της τιμής των ρύπων.   
Άλλωστε όπως είπε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, μέσα στο επόμενο διάστημα θα επανακαθοριστούν τα κριτήρια για τη διαμόρφωση της τιμής εκκίνησης στις επόμενες δύο δημοπρασίες του 2017.
Εκτίμηση της αγοράς είναι ότι και με βάση τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (πέριξ των 4,5 ευρώ ο τόνος στην spot αγορά), η τιμή εκκίνησης θα είναι περίπου 3 με 4 ευρώ χαμηλότερη από τα 37,37 ευρώ/MWh.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι στη σημερινή δημοπρασία αναμένεται εκτός από τους γνωστούς παίκτες να δώσουν το παρών και οι νέες εταιρείες (KEN, Volton, Viener, Economic Growth) που έκαναν την εμφάνισή τους τελευταίους μήνες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης