Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Πόσο δίκαιη είναι η απαίτηση της ΔΕΗ για τα 735 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ; Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Χ. Θεοχάρη

Πόσο δίκαιη είναι η απαίτηση της ΔΕΗ για τα 735 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ; Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Χ. Θεοχάρη
Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή, από τη μείωση του κόστους αγοράς πετρελαίου η ΔΕΗ είχε οικονομικό όφελος της τάξης των 460 εκατ. ευρώ
«Φωτιά» στα τιμολόγια ρεύματος βάζει η ΔΕΗ, ζητώντας την αναπροσαρμογή του τιμολογίου των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για να εισπράξει το ποσό των 735 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2012 - 2015.
Το αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ προς της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκάλεσε το ενδιαφέρον του ανεξάρτητου βουλευτή της Β΄ Αθηνών κ. Χάρη Θεοχάρη που με ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητάει σχετικές απαντήσεις από τον κ. Γιώργο Σταθάκη.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής μιλώντας στο World Energy News ανέφερε ότι στα τιμολόγια ρεύματος πρέπει να υπάρχει διαφάνεια για να ξέρει ο καταναλωτής τι πληρώνει και που πάνε τα χρήματά του.
Επίσης, υποστηρίζει ότι η ρυθμιζόμενη χρέωση ΥΚΩ που έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική του κράτους πρέπει να πληρώνεται από τον προϋπολογισμό και όχι να την χρηματοδοτούν – και μάλιστα υποχρεωτικά – οι καταναλωτές.  
Ωστόσο στην ερώτηση του ο κ. Θεοχάρης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η ΔΕΗ εμφανίζεται να διεκδικεί αναιτιολόγητα το ποσό των 735 εκατ. ευρώ καθώς η ΡΑΕ έχει αποφανθεί για το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούται η επιχείρηση για τα έτη 2011 έως και 2013 έπειτα από σχετική διενέργεια ελέγχου. Ο ανεξάρτητος βουλευτής σημειώνει, επίσης, στην ερώτηση του ότι η ΔΕΗ  από τη μείωση του κόστους αγοράς πετρελαίου είχε οικονομικό όφελος της τάξης των 460 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Θεοχάρης προς τον
υπουργό είναι αν υπάρχει σχεδιασμός για κάλυψη των χρεώσεων για τις ΥΚΩ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.  
Επίσης εάν υφίσταται πρόθεση για αλλαγή του τρόπου χρέωσης για τις ΥΚΩ ώστε αφενός να γίνει δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών και αφετέρου να πάψει να εκλαμβάνεται ως φόρος ή τέλος.
Σε περίπτωση αλλαγών, ο ανεξάρτητος βουλευτής ρωτά τον κ. Σταθάκη αν προτίθεται να εισαγάγει τροπολογία και με ποια χρονοδιαγράμματα.

Οι δαπάνες και οι διεκδικήσεις της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ. η δαπάνη για υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 101,6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 481,2 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 582,8 εκατ. ευρώ το 2015.  
Αντίστοιχα, η δαπάνη για υγρά καύσιμα μειώθηκε κατά 185,1 εκατ. ευρώ από 767,9 εκατ. ευρώ το 2014  σε 582,8 εκατ. ευρώ το 2015.
Όπως αναφέρεται στον ισολογισμό το κόστος προήλθε κυρίως από τις υψηλότερες δαπάνες για αγορά ενέργειας και δευτερευόντως για αγορές υγρών καυσίμων.
Όπως αναφέρθηκε, το κόστος της δαπάνης για υγρά καύσιμα ήταν 582,8 εκατ. ευρώ το 2015.
Η ΔΕΗ έχει χρεώσει 726,84 εκατ. ευρώ ενώ έχει εισπράξει 595,70 εκατ. ευρώ και απαιτεί αλλά 131,14 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα, για το 2014 ζητάει 785,96 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 633 εκατ. ευρώ τα έχει εισπράξει και θέλει να ανακτήσει επιπλέον 152,96 εκατ. ευρώ.
Η δαπάνη για καύσιμα ήταν 785,96 εκατ. ευρώ.
Για το 2013 ζητάει επιπλέον 260,65 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εισπράξει 619,27 εκατ. ευρώ.
Το κόστος των υγρών καυσίμων ήταν 792,6 εκατ. ευρώ για το 2013.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη χρώση ΥΚΩ πληρώνεται και η διαφορά του κόστους που προκύπτει για τους 644.340 καταναλωτές που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Όσοι όμως κάνουν υπέρβαση των ορίων που έχουν τεθεί, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον πλήρωναν το τιμολόγιο ρεύματος με την κανονική τιμή της κιλοβατώρας, χάνοντας την έκπτωση του φθηνού τιμολογίου.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης