Ενέργεια

Με νέα κριτήρια ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης στις επόμενες δημοπρασίες(ΝΟΜΕ), όπως αποκάλυψε η ΡΑΕ στους βουλευτές

Με νέα κριτήρια ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης στις επόμενες δημοπρασίες(ΝΟΜΕ), όπως αποκάλυψε η ΡΑΕ στους βουλευτές
Εκτιμάται πως οι καταναλωτές επωφελήθηκαν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας
Αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας το καλοκαίρι, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παίρνοντας ταυτόχρονα σαφείς αποστάσεις από το μέτρο, το οποίο όπως είπε υιοθετήθηκε κατόπιν πολιτικής απόφασης και χωρίς να ερωτηθεί η ΡΑΕ.
Ο κ. Μπουλαξής απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις βουλευτών για το κατά πόσο η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών δηλαδή τα 37,37 ευρώ/MWh καλύπτει το κόστος της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, σημείωσε κατ’ αρχήν ότι η τιμή εκκίνησης συμφωνήθηκε με τους δανειστές να προσδιοριστεί με βάση το μεταβλητό και όχι με το πλήρες κόστος της παραγωγής.
Διευκρίνισε επίσης ότι η ΡΑΕ απλώς ανέλαβε να κάνει τους υπολογισμούς με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές που της δόθηκαν, ενώ όταν κάποιοι βουλευτές υπογράμμισαν ότι η υιοθέτηση των ΝΟΜΕ ήταν πρόταση της ΡΑΕ ο κ. Μπουλαξής πήρε σαφείς αποστάσεις σημειώνοντας:
«Πράγματι ήταν μια παλαιότερη πρόταση της ΡΑΕ, του 2014 για να υπάρχει ανταγωνισμός σε επίπεδο λιανικής. Ωστόσο η απόφαση για την υιοθέτηση του μέτρου ήταν πολιτική».

Πολιτική απόφαση ο προσδιορισμός της τιμής εκκίνησης

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση ελήφθη από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος και υπογράφει την υπουργική απόφαση προσδιορισμού της τιμής εκκίνησης.
Μάλιστα ο κ. Μπουλαξής σημείωσε με νόημα: «Δεν μας κάλεσαν να μας ρωτήσουν αν ήταν σωστή ή όχι η συγκεκριμένη απόφαση. Ήταν μια πολιτική απόφαση».
Πάντως το μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ Σωτήρης Μανωλκίδης υπεραμύνθηκε της ορθότητας της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών (37,37 ευρώ/MWh) υπενθυμίζοντας  ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ έχει εγκρίνει για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη ΛΑΡΚΟ ειδικά τιμολόγια της τάξης των 36 ευρώ/MWh.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ δεν θα ενέκριναν τιμολόγια αυτού του ύψους εάν έκριναν ότι είναι ασύμφορα για την επιχείρηση αφού αυτό θα τα καθιστούσε υπόλογα για απιστία.

Οφέλη για τους καταναλωτές από τον ανταγωνισμό των παρόχων

Σε ότι αφορά τέλος, το ερώτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, εάν η ΡΑΕ ήλεγξε το που πήγε η ενέργεια που προμηθεύτηκαν σε χαμηλές τιμές μέσω των ΝΟΜΕ οι ιδιώτες πάροχοι, το μέλος της ολομέλειας της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη απάντησε:  
«Η ΡΑΕ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος για το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Πέραν αυτού όμως από τον έλεγχο που έχουμε κάνει με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι υπήρξαν σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές λόγω του ανταγωνισμού».
Η κ. Καρακατσάνη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι της τάξης των 94,6 ευρώ ανά MWh και με την έκπτωση του 15% στους συνεπείς καταναλωτές μειώνεται στα 80 ευρώ ανά MWh, ενώ οι εναλλακτικοί πάροχοι προσφέρουν τιμολόγια ακόμη και 74 ευρώ ανά MWh.
Η κ. Καρακατσάνη πάντως επιφυλάχθηκε για περισσότερα στοιχεία τον Ιούνιο όταν θα έχουν ελεγχθεί και οι πληροφορίες που έχουν ζητηθεί από τους ιδιώτες παρόχους.        

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης