Ενέργεια

Άνευ σχεδίου εκπόνησης ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας

Άνευ σχεδίου εκπόνησης ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας
Η ΡΑΕ έχει προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας την πρόσληψη συμβούλου για την κατ’ αρχήν διαμόρφωση ενός σχεδίου, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει προβεί σε καμία σχετική κίνηση
Από το 2018 και βλέπουμε … για την εκπόνηση και την υιοθέτηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκου Μπουλαξή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου παρουσίασε των απολογισμό των δράσεων της Αρχής την προηγούμενη τριετία.
Ο κ. Μπουλαξής ρωτήθηκε από τους βουλευτές για το κατά πόσο η ΡΑΕ έχει προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αποτελέσει τη βάση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Αφού ξεκαθάρισε λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, αλλά είναι ευθύνη της πολιτείας και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε ότι παρά ταύτα η Αρχή έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το ζήτημα.
Συγκεκριμένα έχει προτείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προσλάβει η ΡΑΕ σύμβουλο ο οποίος θα αναλάβει να διαμορφώσει ένα κατ’ αρχήν σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού από την πολιτεία ο οποίος μάλιστα για να υιοθετηθεί θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με το σύνολο των κομμάτων.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΝ για την πρόσληψη του συμβούλου που προτείνει η ΡΑΕ και όπως είπε ο κ. Μπουλαξής εφόσον η πρόταση αυτή προχωρήσει το όποιο σχέδιο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2018, οπότε και θα μπορούσε να τεθεί προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης