Ενέργεια

Εκνευρισμός στην ΔΕΗ εν όψει της μείωσης των τιμών στις επόμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

Εκνευρισμός στην ΔΕΗ εν όψει της μείωσης των τιμών στις επόμενες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
Πληροφορίες μιλούν για περαιτέρω μείωση της τιμής εκκίνησης κοντά στα 34 ευρώ ανά MWh
Το πότε και με ποια τιμή εκκίνησης θα γίνουν οι επόμενες δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, βρίσκεται ήδη στην καθημερινή ατζέντα συζήτησης στους κόλπους της αγοράς ηλεκτρισμού, παρά το γεγονός ότι πρώτη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ έγινε μόλις στις 25 Οκτωβρίου. 
Με τη ΔΕΗ να αισθάνεται ασφυκτική την πίεση που υφίσταται, τους ιδιώτες προμηθευτές να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα τους για τη διάθεση του προϊόντος που αγόρασαν κατά την πρώτη δημοπρασία (460 MWh) και τη ΡΑΕ να παρακολουθεί τις εξελίξεις δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να παρέμβει ώστε το όφελος να περάσει στους τελικούς καταναλωτές, ο σχεδιασμός των επόμενων δημοπρασιών βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. 
Εντός των ημερών η ΡΑΕ πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το πρόγραμμα των επόμενων δημοπρασιών για τη διάθεση των ποσοτήτων της ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχούν σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 12%, ώστε έως το τέλος του 2017 να έχει περιορίσει τη θέση της στο 75,24% της λιανικής.
Έτσι κύριο θέμα συζήτησης αποτελεί το εάν η πρώτη δημοπρασία για τις ποσότητες του 2017 θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο, όπως και θα ήταν φυσικό να συμβεί, ώστε να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός των εταιρειών για το επόμενο έτος. 
Ωστόσο με δεδομένο ότι η πρώτη δημοπρασία έγινε μόλις στις 25 Οκτωβρίου και αφορά ποσότητες που θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από το Δεκέμβριο του 2016 και έως το Νοέμβριο του 2017, υπάρχουν σκέψεις για πραγματοποίηση της επόμενης δημοπρασίας εντός τους πρώτου τριμήνου του 2017, δηλαδή τον Φεβρουάριο, ή τον Μάρτιο και κατανομή της ποσότητας σε τρεις δημοπρασίες εντός του 2017 έναντι των τεσσάρων που προβλέπονται. 
Παράλληλα η ΡΑΕ θα πρέπει να επανεξετάσει την τιμή εκκίνησης των επόμενων δημοπρασιών με βάση τα νέα δεδομένα και κυρίως την τιμή των ρύπων. 
Μάλιστα λόγω της πτωτικής πορεία της τιμής των ρύπων, η οποία κινείται στα 5-6 ευρώ ανά τόνο, υπάρχουν ήδη πληροφορίες για μείωση της τιμής εκκίνησης των επόμενων δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τα 37,37 ευρώ/MWh, σε και κάτω από τα 34 ευρώ/MWh. 
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ως βάση για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, χρησιμοποιείται η τιμή forward του CO2 στο χρηματιστήριο των ρύπων για το επόμενο έτος.
Η τιμή αυτή για το 2016 ήταν 8 ευρώ ανά τόνο, ενώ η πραγματική τιμή κινείται σήμερα στα 5-6 ευρώ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι η πρόβλεψη για το 2017, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων εντός του Δεκεμβρίου, θα είναι χαμηλότερη.  

Έντονος εκνευρισμός στη ΔΕΗ 

Οι κινητικότητα αυτή προκαλεί έντονο εκνευρισμό στην οδό Χαλκοκονδύλη, με τα στελέχη της διοίκησης της ΔΕΗ να θέτουν με κάθε ευκαιρία τα προβλήματα που προκαλούν  στην επιχείρηση τα ΝΟΜΕ και να ζητούν την εξαίρεση από τον προσδιορισμό του μεριδίου αγοράς που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ, των κατηγοριών των πελατών της που είναι ζημιογόνες. 
Η πλέον πρόσφατη τοποθέτηση επί του θέματος ήταν αυτή του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Σταύρου Γούτσου, ο οποίος μιλώντας στο Ελληνορωσικό Φόρουμ στο Ζάππειο, επεσήμανε ότι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ πρέπει να επέλθει από όλες τι κατηγορίες καταναλωτών και όχι μόνο από τα κερδοφόρα τμήματα. 
Σημείωσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ την επόμενη διετία θα ζημιωθεί λόγω των ΝΟΜΕ κατά 300 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι της ΔΕΗ τονίζουν ότι ανταγωνισμός επί ίσοις όροις δεν σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πρέπει να κρατήσει όλους τους πελάτες με «χασούρα» και εκχωρήσει στους ιδιώτες προμηθευτές τις κερδοφόρες κατηγορίες.
Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, τις αγροτικές καταναλώσεις που αντιστοιχούν 2,9 TWh ετησίως, τους ευάλωτους οικιακούς που επίσης αντιστοιχούν σε 2,9 TWh και το Δημόσιο που καταναλώνει 3,9 TWh ετησίως αλλά δεν πληρώνει. 
Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Γούτσος  το δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ 250 εκατ ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές της ΛΑΡΚΟ ανέρχονται σε επίσης 250 εκατ. ευρώ και αυξάνονται κατά 5 εκατ. ευρώ το μήνα.   
Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο δέχεται σκληρή κριτική τόσο από τη διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και από συνδικαλιστικούς κύκλους για τον σχεδιασμό των ΝΟΜΕ, δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής και μόνο η ΡΑΕ δια της κ. Νεκταρίας Καρακατσάνη δήλωσε ότι παρακολουθεί τις κινήσεις των ιδιωτών προμηθευτών και αναμένει να περάσουν στους καταναλωτές τα οφέλη που προκύπτουν από τις δημοπρασίες.   


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης