Διεθνή

Οριακό προβάδισμα του "Ναι" στο 51,2%, πύρρειος νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα

Οριακό προβάδισμα του
Ο Ερντογάν έχασε Κωσνταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα και Ανδριανούπολη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και με καταγεγραμμένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, το «ΝΑΙ» να επικράτησε οριακά με 51,22%.
Τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο «Anadolu» καταδεικνύουν ότι το "ναι" συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το "όχι" δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιανατολικό τμήμα.

O ίδιος ο Ερντογάν πάντως χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ξεκάθαρο, σύμφωνα με πηγές του προεδρικού μεγάρου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί τον Ερντογάν και το επιτελείο του, λόγω των υψηλότερων προσδοκιών για ευρύτερη νίκη.
Ετσι όπως αναφέρεται από τους αναλυτές ο Ερντογάν θα παρουσιάσει την εικόνα ενός πληγωμένου θηρίου, που θα επιχερήσει να επιβάλει τη νέα φολοσοφία του.
Ο Ερντογάν συνεχάρη τους πολιτικούς αρχηγούς που τον στήριξαν.
Τα φιλο-κυβερνητικά media αποδίδουν το αποτέλεσμα στην επικράτηση των πολιτικών επιλογών των φτωχότερων περιοχών της Ανατολίας που υπερψήφισαν το ναι, έναντι αυτών των παραλίων της Δυτικής Τουρκίας και των μεγάλων πόλεων, όπου επικράτησε το όχι.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Τουρκία, η Κωσνταντινούπολη χάνεται για τον Ερντογάν παρά το αρχικό οριακό προβάδισμα.
Το ποσοστό της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικό καθώς συνήθως είναι πολύ κοντά στο τελικό της Επικράτειας. Είναι βέβαια νωρίς για όποια ξεκάθαρη εικόνα. Πάντως αν η πορεία εξακολουθήσει έτσι, το «ΝΑΙ» θα βρεθεί πολύ κοντά στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που διαπίστωναν την τελευταία εβδομάδα ανοδικές τάσεις.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή φαίνεται να είναι πάνω από 83%. 

Νωρίτερα:

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, νωρίτερα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η ψηφοφορία διεξήχθη υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

Για θέμα νομιμότητας έκανε λόγο το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει "σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας" στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.
Το CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης