Ενέργεια

ΡΑΕ: Στους καταναλωτές τα οφέλη από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

ΡΑΕ: Στους καταναλωτές τα οφέλη από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
Η Ρυθμιστική Αρχή παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των προμηθευτών 
Οι επιπτώσεις για τη ΔΕΗ από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής τύπου ΝΟΜΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των ομιλητών, κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Ελληνορωσικού Φόρουμ, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Σταύρο Γούτσο να υπογραμμίζει ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα πρέπει να αφορά όλες τις κατηγορίδες καταναλωτών και την Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ να σημειώνει ότι η Αρχή παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις των προμηθευτών προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των καταναλωτών.     

Νεκταρία Καρακατσάνη 

Η ΡΑΕ παρακολουθεί τις κινήσεις των προμηθευτών και αναμένει να περάσουν στους καταναλωτες τα οφέλη που προκύπτουν από τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγης της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) ανέφερε η κα Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ μιλώντας στο ελληνορωσικό ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Η κα Καρακατσάνη περιέγραψε επισης τα βήματα για την προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρικης ενέργειας στο λεγόμενο target model που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φαση τη σύνδεση της ελληνικής αγοράς με την ιταλική και τη βουλγαρική.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ευκαιριες που προκύπτουν για τους καταναλωτες από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά στις τιμες που θα διαμορφώνονται στην αγορά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σταύρος Γούτσος 

Ο αναπληρωτής διευθύνων της ΔΕΗ, Σταύρος Γούτσος επεσήμανε οτι η μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ πρέπει να επέλθει από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και όχι μονο από τα πιό κερδοφόρα τμήματα.
Είπε ακόμη ότι οι τιμές απορρόφησης της ενέργειας από φωτοβολταϊκά ειναι εξωπραγματικές και επιβαρύνουν την ΔΕΗ όπως και ο προσωρινός μηχανισμός αποζημίωσης ισχύος, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ οι οποιες οπως υποστηριξε την επομενη διετία θα ζημιώσουν τη ΔΕΗ κατά 300 εκατ. ευρώ.
Τέλος ανέφερε οτι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς εργολάβους, πολλές από τις οποιες οπώς ειπε ειναι ληξιπρόθεσμες, φθάνουν στα 900 εκατ. ευρώ ομως την ιδια στιγμή το Δημόσιο οφείλει στη ΔΕΗ 250 εκατ. από κατανάλωση ενέργειας, 600 εκατ. για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της περιόδου 2012-2015 ενώ οι συσσωρευμένες οφειλές της ΛΑΡΚΟ
ειναι 250 εκατ. και αυξάνονται κατά 5 εκατ. το μήνα.

Μιχάλης Βερροιόπουλος 

Πάντως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Βερροιόπουλος αμφισβήτησε την αναφορά περί επιβάρυνσης της ΔΕΗ από τις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας λέγοντας οτι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά ευνοεί τους προμηθευτες και κυριως τη ΔΕΗ, όφελος το οποίο ως τώρα παρέμενε αποκλειστικά σε αυτούς.
Επίσης, για το θέμα των υπηρεσιων κοινής ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ ο κ. Βερροιόπουλος ειπε οτι αν υπαρχουν οφειλές με εκκαθαρίσεις που έπρεπε
να γινουν, οι αρμόδιοι θεσμικοί παράγοντες πρεπει να τις κανουν για να αποδοθούν τα χρηματα στη ΔΕΗ.
Ο κ. Βερροιόπουλοςπαρουσίασε τους βασικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές συνολικα και ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, την δημιουργία αγορών, την ανάπτυξη ανταγωνισμού και την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης