Αναλύσεις

Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται ο παλμός των διαπραγματεύσεων - Σε συνολική συμφωνία στις 22/5 ποντάρει η κυβέρνηση

Στην Ουάσιγκτον μεταφέρεται ο παλμός των διαπραγματεύσεων - Σε συνολική συμφωνία στις 22/5 ποντάρει η κυβέρνηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα
Αργή και βασανιστική διαφαίνεται η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης επόμενο σταθμός της οποίας είναι η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21-23 Απριλίου.
Η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει σε συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, είτε σε κάποιο έκτακτο Eurogroup πριν από αυτό, αλλά ευρωπαϊκές πηγές και ξένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συρθούν οι συζητήσεις έως το καλοκαίρι, καθώς τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και ακανθώδη.
Για την ώρα πάντως καταγράφεται παύση των συνομιλιών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε τα σχετικά νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή και να ψηφιστούν στις αρχές έως μέσα Μαΐου.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει γρήγορη συμφωνία σε κομβικά θέματα, όπως το τελικό εύρος και ο τρόπος εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, το ακριβές ύψος του νέου αφορολογήτου ορίου και ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων για τα μέτρα και τα «αντίμετρα» της περιόδου 2019-2020.
Στην αγωνιώδη προσπάθειά της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση αποδέχθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι στον εν λόγω μηχανισμό πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το ΔΝΤ.
Το Ταμείο θα κρίνει στο τέλος του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, ΑΝ θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ (δηλαδή, το 2019 οι μειώσεις συντάξεων και το 2020 η περικοπή του αφορολογήτου ορίου) και αν θα υπάρχει περιθώριο για «αντίμετρα» ή, αντιθέτως, θα χρειαστούν και νέα μέτρα.
Επιπλέον, η ελληνική πλευρά φέρεται να «κατάπιε» τη διατήρηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023.
Εφόσον επιτευχθεί τεχνική συμφωνία, το Eurogroup αναμένεται να ανοίξει στις 22 Μαΐου τον φάκελο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος κρατάει μικρό καλάθι.
Η συμφωνία της Μάλτας και το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016,σχεδόν 4% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 0,5% του ΑΕΠ που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανήμερα της συνόδου του Ταμείου, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ίσως δεν σταθούν ικανά να ξεκλειδώσουν αυτό που πραγματικά θα ήθελε η ελληνική πλευρά.
Παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς οι πιστωτές της χώρας ίσως δεν καταλήξουν στο περίγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης που αναμένει η Αθήνα.
Για το λόγο αυτό στην κυβέρνηση κρατούν στάση αναμονής και λένε πως «τα μέτρα λιτότητας δεν θα εφαρμοστούν αν δεν εγκριθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
Το νέο ορόσημο των διαπραγματεύσεων αποτελεί η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 -23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια «προκαταρκτική συμφωνία» για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Στη συνέχεια θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα και μαζί με αυτά η δεύτερη αξιολόγηση.
Στόχος είναι να ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας ταυτόχρονα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να εγκριθούν από το επόμενο Eurogroup από το οποίο θα εκπέμψει και ο «λευκός καπνός» της τεχνικής συμφωνίας.
(Πηγή:www.bankingnews.gr)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης