Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ο Erdogan θέλει να γίνει ο πιο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μετά τον Αtaturk

Guardian: Ο Erdogan θέλει να γίνει ο πιο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας μετά τον Αtaturk
Όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην εξουσία ενός ανθρώπου και στον αυταρχισμό
Εκατομμύρια πολίτες προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή 16/4 για να αποφασίσουν αν η Τουρκία θα γίνει μία προεδρική δημοκρατία, σε μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ιστορία της χώρας, μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως εκτιμά ο Guardian.
Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται μετά από μία προεκλογική εκστρατεία δύο μηνών στην Τουρκία που είναι διχασμένη ύστερα από το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, όταν είχαν σκοτωθεί 265 άνθρωποι.
Η χώρα έχει επίσης κλονιστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το συνεχιζόμενο εμφύλιο στη γειτονική της Συρία.
Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης κατηγορούν αυτούς που θα ψηφίσουν "όχι" στις συνταγματικές τροποποιήσεις ότι έχουν σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και η αντιπολίτευση επικρίνει τους ψηφοφόρους του "ναι" για φασισμό και δικτατορία.
Λίγα μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθώς η διαφορά είναι μικρή και η προσέλευση σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις αναμένεται μεγάλη.
Η προεκλογική εκστρατεία στιγματίστηκε και από την κατάχρηση εξουσίας με δεκάδες χιλιάδες ακαδημαϊκούς δικαστές και αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας να απολύονται και αρκετούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους να συλλαμβάνονται με αφορμή το πραξικόπημα.
Σηματοδοτήθηκε επίσης από την απομάκρυνση της Τουρκίας από τους δυτικούς συμμάχους της και μία πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, με τον Erdogan να αποκαλεί κάποιους εξ αυτών απομεινάρια των ναζί και φασίστες.
"Με τη βοήθεια του Θεού την Κυριακή το βράδυ η Ευρώπη θα ακούσει τη φωνή μας" είπε ο Erdogan σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ την Πέμπτη 13/4.
"Θα τους δείξουμε ότι η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία" συμπλήρωσε ο Erdogan.
Αυτοί που θα πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα θα ψηφίσουν ναι ή, όχι σε μία σειρά από συνταγματικές τροποποιήσεις, που θα μετατρέψουν τη χώρα από μία κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μία δημοκρατία του προέδρου.
Ο Erdogan θα έχει τη δυνατότητα για επιπλέον θητείες και για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2029.
Οι μεταρρυθμίσεις θα καταργήσουν τον ρόλο του πρωθυπουργού, μειώνουν το όριο ηλικίας για τους βουλευτές, καταργούν την κοινοβουλευτική επίβλεψη για τους υπουργούς, επιτρέπουν στον πρόεδρο να διορίζει περισσότερους δικαστές, καταργούν τα στρατιωτικά δικαστήρια και επιτρέπουν τη μομφή του αρχηγού κράτους.
Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης θεωρούν ότι θα κάνει την Τουρκία πιο δυνατή, θα δώσει ώθηση στην οικονομία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία.
Λένε επίσης ότι αλλαγές στο σύνταγμα έχουν να γίνουν από το 1980.
Όσοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα οδηγήσουν στην εξουσία ενός ανθρώπου και στον αυταρχισμό.
Επιχειρηματολογούν και κόντρα στο κόμμα του Erdogan (Δικαιοσύνη και Δημοκρατία) που βρίσκεται πάνω από μία δεκαετία στην εξουσία χωρίς να φέρει σταθερότητα σε μία χώρα, που κλονίζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την είσοδο μεταναστών και την εξέγερση των Κούρδων.
Επισημαίνουν επίσης τη μεγάλη καταστολή στα media της αντιπολίτευσης ως μία ένδειξη των αυταρχικών τάσεων της κυβέρνησης.
Λίγα media που είναι αντίπαλα του Erdogan παραμένουν ακόμα σε λειτουργία.
Η Cumhuriet, η μεγαλύτερη εφημερίδα της αντιπολίτευσης έχει ήδη δέκα μέλη του προσωπικού της και του διοικητικού της συμβουλίου να έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι της αντιμετωπίζουν δίκες.
Το φιλοκουρδικό HDP έχει επίσης δύο συμπροέδρους του στη φυλακή, συμπεριλαμβανομένου και του χαρισματικού ηγέτη Selahattin Demirtas.
H κοινοβουλευτική ιδιότητα του άλλου αρχηγού του, Figen Yuksedag, έχει επίσης ανακληθεί και αντιμετωπίζει κι αυτός ποινή φυλάκισης.
Το δημοψήφισμα θα είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης και για τον ίδιο τον Erdogan.
O πιο δημοφιλής πρόεδρος στην Τουρκία έχει ήδη μετατρέψει ένα εθιμοτυπικό αξίωμα σε έναν σημαντικό ρόλο ως προς την επιρροή στην κυβέρνηση και τη ΛΉΨΗ αποφάσεων.
Ανοι συνταγματικές τροποποιήσεις εγκριθούν θα γίνει ο πιο ισχυρός άνδρας στην Τουρκία από την εποχή του Kemal Ataturk, του ιδρυτή της δημοκρατίας της.
(Πηγή:www bankingnews.gr)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης