Αναλύσεις

Handelsblatt: Βλαβερή για την Ελλάδα η διαμάχη Schaeuble - ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Handelsblatt: Βλαβερή για την Ελλάδα η διαμάχη Schaeuble - ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης και δύο ολοκληρωμένα προγράμματα διάσωσης θα έλεγε κανείς ότι οι διασώστες της χώρας θα είχαν αναπτύξει κάποια ρουτίνα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το «bras de fer» μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι βλαβερό για την Ελλάδα, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, με αφορμή και τη σημερινή (10/4) συνάντηση των Angela Merkel και Christine Lagarde.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο, είναι το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές στην εποχή του Donald Trump.
Βέβαια, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κανείς δεν αποκλείει ότι θα βρεθεί χρόνος για να τεθεί επί τάπητος μεταξύ των δύο κυριών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που διχάζει κυρίως τον Wolfgang Schaeuble με το Ταμείο.
«Μετά από επτά χρόνια κρίσης και δύο ολοκληρωμένα προγράμματα διάσωσης θα έλεγε κανείς ότι οι διασώστες της χώρας θα είχαν αναπτύξει κάποια ρουτίνα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Σε αυτό φταίει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά όχι μόνον.
Τόσο το Δ.Ν.Τ. όσο και η ευρωζώνη ρίχνουν λάδι στη φωτιά ερίζοντας για την οικονομική και δημοσιονομική εξέλιξη της Ελλάδας, σε σημείο που να διερωτάται κανείς αν πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες.
Η Eυρωζώνη γίνεται όλο και πιο αισιόδοξη, το Δ.Ν.Τ. όλο και πιο απαισιόδοξο, και οι δύο πλευρές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους με νούμερα δημιουργώντας σύγχυση και βλάπτοντας τη φήμη της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών», αναφέρει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, η οποία θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία στη Μάλτα αποτελεί ένδειξη ότι οι διασώστες της Ελλάδας το αντελήφθησαν και έκαναν ένα βήμα σύγκλισης χωρίς όμως επί της ουσίας να έχει λυθεί ο πυρήνας της διένεξης που είναι η βιωσιμότητα του δυσθεώρητου ελληνικού Ταμείο συνδέει την συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα με την ελάφρυνση του χρέους μαζί με συγκεκριμένες δεσμεύσεις μέχρι το καλοκαίρι ενώ ο Schaeuble το απορρίπτει αλλά εμμένει στην οικονομική συμμετοχή του Ταμείου.
«Μένει να δούμε ποια από τις δύο πλευρές τελικά θα λυγίσει, αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης