Ενέργεια

Καπέλο 13% πληρώνουν οι καταναλωτές από την διαχείριση της ΔΕΠΑ - Οι καταγγελίες των ΕΠΑ και το παρασκήνιο

Καπέλο 13% πληρώνουν οι καταναλωτές από την διαχείριση της ΔΕΠΑ - Οι καταγγελίες των ΕΠΑ και το παρασκήνιο
Στο μικροσκόπιο ΡΑΕ και Κομισιόν οι συμβάσεις - Σκληραίνουν και οι ηλεκτροπαραγωγοί
Όταν η ΔΕΠΑ έστελνε τους φουσκωμένους λογαριασμούς φυσικού αερίου στους πελάτες της (ηλεκτροπαραγωγούς και ΕΠΑ), στους οποίους είχε μετακυλίσει τα αυξημένα κόστη από τα έξτρα φορτία LNG την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, δεν φανταζόταν ότι αντί να εισπράξει θα βρεθεί υπόλογη.
Ωστόσο, η εταιρία καλείται να παρέχει στοιχεία και να δώσει εξηγήσεις στη ΡΑΕ για το πως προέκυψαν τα αυξημένα αυτά κόστη φυσικού αερίου, αφού στην αρμόδια Αρχή για την εποπτεία της ενεργειακής αγοράς άρχισαν να φτάνουν σοβαρές καταγγελίες για το ρόλο της ΔΕΠΑ το κρίσιμο δίμηνο Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 που το ενεργειακό σύστημα βρέθηκε κυριολεκτικά στον αέρα και όπως δημοσίως ομολόγησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, βοήθησε και η τύχη στο να αποφύγουμε το μπλακ άουτ.  
Πηγές της ΡΑΕ επιβεβαιώνουν στο World Energy News ότι βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής στοιχείων και διερευνά τις συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τους πελάτες της μετά από καταγγελίες των ΕΠΑ που δεν αναγνωρίζουν την αυξημένα τιμολόγια φυσικού αερίου που τους έχει χρεώσει η μητρική εταιρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι τρεις ΕΠΑ έχουν περάσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές, οι οποίοι πλήρωσαν τους δυο τελευταίους μήνες μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 13%.
Στην περίπτωση που υπάρξει δικαίωση του αιτήματος των ΕΠΑ, οι αυξήσεις σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα συμψηφιστούν στα επόμενα τιμολόγια.
Για όλα αυτά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Θεόδωρος Κιτσάκος πρέπει να εξηγήσει γιατί υπάρχουν αυτές οι εξελίξεις.


Καθώς μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση υποχρεωθεί να πουλήσει το 65% της ΔΕΠΑ.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε και προσλαμβάνει συμβούλους.
Μάλιστα παρά τις αυξημένες τιμολογήσεις τα κέρδη της εταιρίας κινούνται φέτος με μεγάλη συρίκνωση,όπως ομολογούν στελέχη της, που σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις δεν θα είναι ικανοποιητικές και άρα το Δημόσιο κινδυνεύει να ζημιωθεί.

Αντιδράσεις από ηλεκτροπαραγωγούς


Η ΔΕΠΑ κατηγορείται ότι στις συμβάσεις με τους ηλεκτροπαραγωγούς δεν προβλέπει όρους ως όφειλε, υποχρεωτικής περικοπής των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη.
Εάν αυτό είχε συμβεί, τότε οι ηλεκτροπαραγωγοί που αξιοποίησαν την ευκαιρία των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις γύρω χώρες και έκαναν εξαγωγές, δεν θα υπήρχε τέτοια ανάγκη για προμήθεια ακριβού LNG και άρα δεν θα επιβαρύνονταν με υπέρογκες αυξήσεις οι πελάτες της, είναι το επιχείρημα των καταγγελόντων, το οποίο φαίνεται να συμμερίζεται και η ΡΑΕ.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις της περιλαμβάνουν τέτοιους όρους, τους οποίους όμως δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει χωρίς έγγραφη εντολή από τη ΡΑΕ ή το ΔΕΣΦΑ γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι πελάτες της θα διεκδικούσαν διαφυγόντα κέρδη.
Τα στοιχεία σχετικά με τα όσα διεμήφθησαν την περίοδο της κρίσης κοινοποιούνται και στην Κομισιόν.
Αντιδράσεις στην μετακύλιση του κόστους του LNG στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ μεταφέρονται και από πλευράς των ηλεκτροπαραγωγών.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μεγάλος Όμιλος αντί πληρωμής έστειλε στην ΔΕΠΑ εξώδικο και ετοιμάζεται να προσφύγει στη Διαιτησία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης