Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το κοίτασμα της Βεύης - Τι απαντά η ΑΚΤΩΡ

ΥΠΕΝ: Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το κοίτασμα της Βεύης - Τι απαντά η ΑΚΤΩΡ
Πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν σήμερα, ότι δεν τίθεται θέμα για το project Μελίτη, καθώς επί του παρόντος η Μελίτη Ι τροφοδοτείται από το κοίτασμα της Αχλάδας και υπάρχει όλος ο αναγκαίος χρόνος, έως ότου κατασκευαστεί η Μελίτη ΙΙ, να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχει ανατεθεί και η εκμετάλλευση της Βεύης.
Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το κοίτασμα της Βεύης προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά και όπως δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Παρασκευή.
Όπως έγραψε σήμερα (4/4) το worldenergynews.gr, ο κ. Σταθάκης μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, συγνώμη που το λέω αλλά είναι σαφές αυτό.
Δεν υπέγραψα, δεν υπογράφω μια σύμβαση που δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως δόθηκε».
Με τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Σταθάκης, στην πραγματικότητα ανοίγει θέμα σχετικά με την πραγματοποίηση της επένδυσης της Κινεζικής CMEC για την δημιουργία του project Μελίτη.
Και αυτό γιατί για την τροφοδοσία της Μελίτης ΙΙ είναι αναγκαίο το κοίτασμα της Βεύης.
Επίσης, είναι γνωστό, ότι στο project Μελίτη σύμφωνα με το MoU που έχει υπογραφεί από την ΔΕΗ και την CMEC, θα συμμετέχουν και οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισφέροντας το λιγνιτορυχείο της Βεύης.
Βεβαίως, πηγές του υπουργείου υποστηρίζουν σήμερα, ότι δεν τίθεται θέμα για το project Μελίτη, καθώς επί του παρόντος η Μελίτη Ι τροφοδοτείται από το κοίτασμα της Αχλάδας και υπάρχει όλος ο αναγκαίος χρόνος, έως ότου κατασκευαστεί η Μελίτη ΙΙ, να έχει γίνει ο διαγωνισμός και να έχει ανατεθεί και η εκμετάλλευση της Βεύης.

ΑΚΤΩΡ: Υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση για τη Βεύη

Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες, χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο», θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:
Μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας ΑΚΤΩΡ υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση από την 1η Δεκεμβρίου του 2014.
Η ΑΚΤΩΡ επιλέχθηκε ως ανάδοχος, με ομόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εγνωσμένης αξίας καθηγητές πανεπιστημίου, μετά από Διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.
Εν συνεχεία, υπήρξε σειρά προσφυγών από ανταγωνιστικό όμιλο, οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολο τους, τόσο από την ελληνική δικαιοσύνη, όσο και από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.
Από το Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμεί η προώθηση της σύμβασης στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η επένδυση.
Η καθυστέρηση αυτή έχει προκαλέσει έως τώρα απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, αφού μόνο η αρχική επένδυση θα ήταν της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης