Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερωτηματικά για την αποζημίωση της ΔΕΗ από το Δημόσιο λόγω της μεταβίβασης του 51% του ΑΜΔΗΕ

Ερωτηματικά για την αποζημίωση της ΔΕΗ από το Δημόσιο λόγω της μεταβίβασης του 51% του ΑΜΔΗΕ
Η προσφορά της State Grid αυξάνει τις απαιτήσεις. Σαφής αναφορά στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ ύψους 1,71 εκατ ευρώ.  
Η ευφορία που δημιούργησε το ύψος του τιμήματος που προσέφερε η κινεζική State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ, έχει επί του παρόντος καλύψει τα ερωτηματικά που προκύπτουν για το μέλλον της ΔΕΗ μετά την απώλεια ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου της, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθεί η επιχείρηση από το δημόσιο για την μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ. 
Με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, την πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή και την μεταφορά του 51% σε εταιρεία του δημοσίου, η ΔΕΗ χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,71 δις ευρώ. 
Το ποσό αυτό προκύπτει από την αποτίμηση της "αγοράς" για την αξία του ΑΔΜΗΕ, αφού η State Grid προσέφερε 320 εκατ. ευρώ για το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. 
Παράλληλα χάνει από τον ετήσιο τζίρο της περίπου 250 εκατ. ευρώ, αφού αυτό είναι το ύψος της συνεισφοράς του ΑΔΜΗΕ στα EBITDA του ομίλου ΔΕΗ. 
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι εάν και πως και πότε θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ από το δημόσιο, για την εκχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ. 
Και το ερώτημα αυτό καθίσταται επιτακτικότερο λόγω του ύψους της προσφοράς της κινεζικής εταιρείας, αφού σύμφωνα με αυτή η αξία του 51% του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ. 
Βεβαίως δικαιολογημένα θα πει κάποιος ότι στην προσφορά της State Grid περιλαμβάνεται το premium που προσέφερε η κινεζική εταιρία με στόχο να μπει στην ελληνική αγορά, την οποία όπως φαίνεται αντιμετωπίζει ως προγεφύρωμα για την είσοδο στην αγορά της Ευρώπης. 
Έτσι, οδηγός για την αποτίμηση του 51% του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να είναι η αποτίμηση που έγινε από τους από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και NBG Securities, εν όψει της ιδιωτικοποίησης. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρουσίαση της έκθεσης που έγινε χθες (31 Οκτωβρίου 2016) στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ περιλάμβανε μια σειρά από τρόπους αποτίμησης της αξίας του ΑΔΜΗΕ, που όλοι καταλήγουν σε ποσό της τάξης των 220 εκατ. ευρώ για το 24% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε προσφορά της ιταλικής Terna, το ύψος της κινήθηκε κοντά στην αποτίμηση. 
Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ θα έπρεπε να λάβει από το δημόσιο για το 51% του ΑΔΜΗΕ ποσό της τάξης των 500 εκατ ευρώ και το ερώτημα είναι εάν και πότε θα συμβεί αυτό.
Ο Νόμος 4389/2016 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπει ότι από εδώ και πέρα θα ακολουθηθεί μια περίπλοκη διαδικασία που θα καταλήξει τον Φεβρουάριο του 2017 στην ολοκλήρωση του νέου σχήματος. 
Δεν περιέχει όμως σαφή αναφορά στον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ από το δημόσιο, ενώ όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς είναι εξίσου ασαφή και εμπλέκουν τα ποσά που θα καταβάλει η ΔΕΗ ως φορολογία για τις μεταβιβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, με την αποζημίωση της.  
Ο νόμος προβλέπει μόνο ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΔΜΗΕ θα γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και εν συνεχεία μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό ίσο με αυτό που θα προκύψει από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών.
Προβλέπει επίσης ότι θα καταβληθεί στο μέτοχο ΔΕΗ το ποσό που θα αποδεσμευθεί από τη διαφορά.
Αναφέρει ακόμη ότι με απόφαση γενικής συνέλευσης η ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμό χρηματικών οφειλών της προς τη ΔΕΗ. 
Μέχρι στιγμής το μόνο χειροπιαστό ποσό που θα λάβει η ΔΕΗ, είναι 94 εκατ ευρώ  που προέκυψαν ως επιστροφή κεφαλαίου με  απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΑΔΜΗΕ. 

Τα επόμενα βήματα

Στις 24 Νοεμβρίου θα συνέλθει η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ προκειμένου να εγκρίνει την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid. 
Ταυτόχρονα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕ. δηλαδή η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, και η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία holding, η οποία προβλέπεται ότι στο μέλλον θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία holding, μέτοχος θα είναι αρχικά η ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια θα γίνει διανομή των μετοχών στους μετόχους της ΔΕΗ δηλαδή 51% στο Δημόσιο και 49% στους ιδιώτες μέτοχους, με αποτέλεσμα το 26% του ΑΔΜΗΕ να ελέγχεται από το Δημόσιο (μαζί με το 25% της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ αθροίζεται το 51% για το Δημόσιο), και το 25% από τους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λύση επελέγη καθώς αρκετοί μέτοχοι  μειοψηφίας της ΔΕΗ είναι επενδυτικά κεφάλαια που απαγορεύεται να διαθέτουν συμμετοχές σε μη εισηγμένες  εταιρείες.
Έτσι προκειμένου να αποζημιωθούν και οι μέτοχοι μειοψηφίας από το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ επελέγη η λύση της συγκεκριμένης διαδικασίας.
Μάλιστα επειδή η σύσταση της holding είναι χρονοβόρα τον περασμένο μήνα κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση η οποία άλλαξε την χρονική σειρα των διαδικασιών καθώς στο αρχικό νομοσχέδιο προβλεπόταν πρώτα η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών και μετά ο διαγωνισμός για το 24%.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης