Αναλύσεις

Ναυαγεί η 7/4, στον αέρα και το έκτακτο Eurogroup 28/4 – Η Ελλάδα εγκλωβίζεται χωρίς ανταλλάγματα

tags :
Ναυαγεί η 7/4, στον αέρα και το έκτακτο Eurogroup 28/4 – Η Ελλάδα εγκλωβίζεται χωρίς ανταλλάγματα
Επί της ουσίας λοιπόν η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί σε νέα σκληρή λιτότητα και έναντι αυτής ουσιαστικά να μην πάρει ανταλλάγματα.
Μια νέα διάσταση αρχίζει να εξυφαίνεται στον ορίζοντα όσον αφορά την εξέλιξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την δεύτερη ελληνική αξιολόγηση.
Το θέμα δεν είναι μόνο το πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση άπαξ και είναι αδύνατο να υπάρξει συμφωνία 7 Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας αλλά και τι είδους συμφωνία μπορεί να υπάρξει.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά στο Eurogroup στις 7 Απριλίου το ελληνικό ζήτημα είναι τέταρτο στην σειρά όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία και αυτό είναι οριστικό.
Άρα και το ζήτημα του χρόνου και του είδους της συμφωνίας είναι στον αέρα.
Ως προς τον χρόνο που θα κλείσει η αξιολόγηση πλέον όλοι συμφωνούν ότι η 7η Απριλίου ως στόχος έχει ναυαγήσει.
Πλέον εκτυλίσσεται το κακό σενάριο καθώς στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου αντί το Ταμείο να πιέζει για το χρέος… να πιέζει για να κλείσει η αξιολόγηση.
Όμως εάν χαθεί η ευκαιρία να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων στην σύνοδο του ΔΝΤ στις 21 με 23 Απριλίου τότε μάλλον θα ναυαγήσει και το σχέδιο για έκτακτο Eurogroup στις 28 Απριλίου του 2017.
Είναι πιθανό λοιπόν η τελική μάχη… της συμφωνίας να δοθεί στο τακτικό Eurogroup στις 22 Μαΐου και έτσι να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα.
Όμως πρόβλημα δεν είναι μόνο ο χρόνος που θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και θα επέλθει μια υποτυπώδης συμφωνία αλλά ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα είναι το … είδος της συμφωνίας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να προχωρήσουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έτσι εξηγείται γιατί η Γερμανία μπλοκάρει το ζήτημα των τόκων – πάγωμα τόκων με στόχο κεφαλαιοποίηση τους στα επόμενα χρόνια – ΄
Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στο θέμα της καταβολής των κερδών από τα ομόλογα ANFA και SMP τα οποία κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.
Από την στιγμή που ακόμη και στο βέλτιστο σενάριο μιας συμφωνίας … η Ελλάδα θα έπαιρνε μια δήλωση δέσμευσης ότι το 2018 θα ληφθούν μέτρα για το χρέος χωρίς να υπάρχει συμφωνία για βασικές παραμέτρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος… αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Τσίπρα με το χρέος.
Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα λιτότητας, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι χάνεται και το QE καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ να μην συμφωνούν να δοθεί στην Ελλάδα ποσοτική χαλάρωση η οποία έχει χάσει προφανώς την λάμψη της καθώς πλησιάζει στο τέλος της.
Επί της ουσίας λοιπόν η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί σε νέα σκληρή λιτότητα και έναντι αυτής ουσιαστικά να μην πάρει ανταλλάγματα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης