Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Θρίλερ για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα – Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για συμφωνία στις 7/4

Θρίλερ για το αν και πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα – Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος για συμφωνία στις 7/4
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ίδιος δεν έχει φτάσει να προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στην Μάλτα αφού και το EuroWorkingGroup της περασμένης Πέμπτης αναγνώρισε πρόοδο στις συζητήσεις
Διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνει ο στόχος για συμφωνία μέχρι την Παρασκευή (άτυπο Eurogroup Μάλτας) που έχουν θέσει κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί χωρίς να λογαριάζουν την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το οποίο, έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να στείλει εκ νέου την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα για το κλείσιμο του Staff Level Agreement, παρά μόνο εφόσον η συμφωνία είναι κλεισμένη και μένει να γραφτούν τα διαδικαστικά.
Μέχρι αργά χθες βράδυ πάντως το Ταμείο δεν είχε δώσει ακόμα «σήμα ζωής» σχετικά με το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα, γεγονός το οποίο θορύβησε την κυβέρνηση η οποία αισιοδοξούσε για «ταχεία ολοκλήρωση» της δεύτερης αξιολόγησης. Βέβαια για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που σηκώνει το βάρος της διαπραγμάτευσης και έτσι όλο το Σαββατοκύριακο βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή με την ευρωπαϊκή τρόικα, τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο ίδιος δεν έχει φτάσει να προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει τεχνική συμφωνία στην Μάλτα αφού και το EuroWorkingGroup της περασμένης Πέμπτης αναγνώρισε πρόοδο στις συζητήσεις - και για το λόγο αυτό συνέστησε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την γεφύρωση των διαφορών στην Ελλάδα.

"Αγκάθι" οι ομαδικές απολύσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα απόσταση στα θέματα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και των αντισταθμιστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να επεκταθεί χρονικά η περικοπή (τουλάχιστον σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020), η οποία επηρεάζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους.
Το πλήγμα για τους συνταξιούχους από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα είναι τεράστιο, αφού μεσοσταθμικά θα φτάσει το 20%.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ καθώς οι περικοπές θα αγγίξουν το 30% (!) και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με 20% και του ΙΚΑ με απώλειες έως 5% στη βασική τους σύνταξη.
Σε αντίθεση με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το φορολογικό φαίνεται να έχει κλείσει και δυστυχώς για όλους εμάς από την 1η Ιανουαρίου του 2019 το αφορολόγητο ποσό μειώνεται στα 5.600 ευρώ ( για τον άγαμο) από 8.636 σήμερα και στα 5.900 ευρώ για τους έγγαμους.
Σε εκκρεμότητα παραμένει για το τι μέλλει γενέσθαι με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου.
Εάν δηλαδή μειωθεί στο 20% από 22% που είναι σήμερα. Εφόσον η μείωση περάσει από τους δανειστές τότε η επιβάρυνση μπορεί να μην είναι τελικά 650 ευρώ το χρόνο, αλλά 600 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου ποσού θα γίνει… αισθητή από το 2020 με την εκκαθάριση των φορολογικών  δηλώσεων ( εισοδήματα 2019).
Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτή την εβδομάδα ώστε τα πιο μεγάλα όπως τα πλεονάσματα και οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους να μετατεθούν για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ( 21 με 23 Απριλίου) ενώ τότε θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης