Ενέργεια

Τον Σεπτέμβριο αποφάσεις για τη ΔΕΗ μετά από τριμερή συζήτηση Θεσμών – κυβέρνησης – ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης

Τον Σεπτέμβριο αποφάσεις για τη ΔΕΗ μετά από τριμερή συζήτηση Θεσμών – κυβέρνησης – ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης
Σκληρά λόγια κατά Σκουρλέτη και Παναγιωτάκη από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη που έδωσε «ραντεβού στους δρόμους»
Για τον Σεπτέμβριο μετέθεσε τις αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ ο υπουργός  Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς - μιλώντας στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας - ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει τριμερής συζήτηση μεταξύ των θεσμών, της κυβέρνησης και της ΔΕΗ που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Φθινοπώρου.
Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε πως στη συζήτηση αυτή η κυβέρνηση θα στηρίξει τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία.
Παρουσία του Περιφερειάρχη, βουλευτών, τοπικών παραγόντων και συνδικαλιστών της εταιρίας, ο κ. Σταθάκης προσπάθησε να εξηγήσει τι ήταν αυτό που άλλαξε τα δεδομένα και οι θεσμοί επαναφέρουν το αίτημα πώλησης της ΔΕΗ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτό που άλλαξε εν πολλοίς τα δεδομένα ήταν η οριστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κοντά στα Χριστούγεννα. Μια δικαστική διαμάχη με αντικείμενο τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη της χώρας. Η απόφαση καταδικάζει την Ελλάδα και ορίζει πως και ότι πρέπει να συμμορφωθεί. Τα γνωστά νέα λιγνιτωρυχεία της χώρας θα πρέπει κατά την προκήρυξη διαδικασιών παραχώρησης να αποκλειστεί η ΔΕΗ και να δοθούν σε ιδιώτες. Με δεδομένο ότι τα λιγνιτωρυχεία - σε άλλες περιοχές - δεν θα προκηρυχθούν ποτέ, η Κομισιόν ζητά αντισταθμιστικά».
Μάλιστα, απαριθμώντας τα όσα προηγήθηκαν της σημερινής εξέλιξης ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η συζήτηση σ’ αυτή τη φάση με την πλευρά των θεσμών ξεκίνησε από μια αφετηρία πολύ διαφορετική.
«Οι θεσμοί επανέφεραν στη διαπραγμάτευση την παλιά θέση που είχαμε ακυρώσει, τη μικρή ΔΕΗ. Και ζήτησαν να πωληθεί άμεσα ένα ποσοστό της επιχείρησης. Η δική μας θέση ήταν και είναι ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακριβώς στο πεδίο που μας βολεύει και δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτε άλλο. Έτσι επανήλθε η διαπραγμάτευση. Θα ξεκινήσει τριμερής συζήτηση (θεσμοί, κυβέρνηση, ΔΕΗ) που θα καταλήξει το Σεπτέμβριο», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατά Σκουρλέτη και Παναγιωτάκη

Με ιδιαίτερα σκληρά λόγια – ιδίως κατά των κ.κ. Σκουρλέτη και Παναγιωτάκη – μίλησε από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε τη χώρα. Εμείς κόψαμε από τους μισθούς μας», τόνισε και χαρακτήρισε ως προκλητική τη δήλωση του τέως υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για τα «βαποράκια συμφερόντων».
Ειδικότερα, ο κ. Αδαμίδης  σημείωσε πως θεωρεί «άκρως προκλητική τη δήλωση Σκουρλέτη ότι τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα είναι τα βαποράκια των εγχώριων και ξένων συμφερόντων. Κύριε Υπουργέ πρόκειται για μέγα πολιτικό ζήτημα εγώ από του βήματος λέω ότι αν όπως λέει ο κ. Σκουρλέτης συνταχθεί με την πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, τότε λυπούμαι που το λέω αλλά και ο ίδιος έτσι θα ψηφίσει τα… βαποράκια που καταγγέλλει».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σχολίασε επίσης το γεγονός πως επισκέφθηκαν την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τρεις Υπουργοί Ενέργειας (Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Σταθάκης) και δεν τους συνόδευσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ.
«Είναι αδιανόητο…. Που είναι ο κ. Πρόεδρος της Επιχείρησης; Γιατί δεν συνόδευσε ποτέ τον Υπουργό Ενέργειας εδώ; Δεν μπορεί να κρύβεται ο Πρόεδρος της ΔΕΗ», σημείωσε, ενώ λίγο πριν κλείσει την ομιλία και απευθυνόμενος προς τον κ.Σταθάκη είπε: «Θα ξαναβρεθούμε στους δρόμους κύριε υπουργέ».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης