Ενέργεια

Ανατροπή – Το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει συμβούλους για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Ανατροπή – Το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει συμβούλους για την πώληση του 17% της ΔΕΗ
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων ιδιωτικοποίησης των τριών ενεργειακών εταιρειών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ  δηλαδή της ΔΕΗ της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ  αποφάσισε  να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου
Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις για τη ΔΕΗ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει συμβούλους για την πώληση του 17%, παράλληλα με την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.
Το γεγονός αυτό ανατρέπει τα όσα έλεγε χθες(30/3) ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για διατήρηση του 51% στο ελληνικό δημόσιο.
Από την άλλη πλευρά διατηρώντας ακόμα και το 34% το ελληνικό δημόσιο ελέγχει την καταστατική μειοψηφία, όμως είναι άγνωστο ποιος και με ποιους όρους θα πάρει το 17%.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων ιδιωτικοποίησης των τριών ενεργειακών εταιρειών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ  δηλαδή της ΔΕΗ της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ  αποφάσισε να προχωρήσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.
Την ώρα που οι υπουργοί της κυβέρνησης Ευκλείδης Τασκαλώτος και Γ. Σταθάκης κατά τις ενημερώσεις που έκαναν στου βουλευτές για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές άφηναν να εννοηθεί ότι το 17% της ΔΕΗ θα μεταφερθεί στο υπερταμείο για να μη ιδιωτικοποιηθεί το δ. σ. του ΤΑΙΠΕΔ έκανε το μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών που κατέχει.
Όπως έχει ήδη γράψει το worldenergynews.gr η κυβέρνηση επιδίδεται σε πολιτική διαχείριση της συμφωνίας προσπαθώντας να κρύψει τις πραγματικές αποφάσεις.
Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ σήμερα αποφάσισε να αναζητήσει συμβούλους ιδιωτικοποίησης για το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ.
Παρά το γεγονός ότι ακόμα και στην ανακοίνωση του ταμείου χρησιμοποιείται η λέξη αξιοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση είναι βέβαιο ότι η πρόσληψη συμβούλου σημαίνει την ενεργοποίηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης καθώς ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ότι δουλειά του είναι η ιδιωτικοποίησης των μετοχικών ποσοστών των κρατικών εταιρειών που έχει υπό τον έλεγχό του και μάλιστα προβλέπει ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις πηγαίνουν για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και όχι στις ίδιες τις εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται.
Ακόμη το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στα εξής περιουσιακά στοιχεία:
- Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
- ΔΕΗ
- ΔΕΠΑ
- ΕΛΠΕ
- ΕΥΑΘ
- ΕΥΔΑΠ
- ΟΤΕ
Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται με μεταξύ άλλων ότι " την διερεύνηση από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ της δυνατότητας ορισμού από το Ελληνικό Δημόσιο της Εγνατίας Οδού ΑΕ ως εποπτικού οργάνου για την επόμενη μέρα της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας σε ιδιώτη επενδυτή, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρόταση της Εντεταλμένης Συμβούλου του Ταμείου, κυρίας Λίλας Τσιτσογιαννοπούλου, έχει στόχο να εξεταστεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ η δυνατότητα μετεξέλιξη της εταιρείας Εγνατία Οδός ΑΕ, σε φορέα παρακολούθησης της παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας.
Η πρόταση διαμορφώθηκε μετά από σειρά συναντήσεων της Διοίκησης του Ταμείου με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη και με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.
Στις συναντήσεις αυτές υποστηρίχθηκε ότι η εταιρεία δεν πρέπει να απαξιωθεί, καθώς διαθέτει ικανό προσωπικό και συσσωρεύει τεχνογνωσία, που πρέπει να διοχετευτεί σε μελλοντικές δράσεις προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου τόνισε ότι η εξασφάλιση ρόλου για την εταιρεία μπορεί από σήμερα να γίνει ακόμη και σε άλλα έργα και στο βαθμό που το ΤΑΙΠΕΔ εμπλέκεται θα συμβάλλει στις οποίες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων.
Όπως είναι άλλωστε γνωστό, η Εγνατία Οδός ΑΕ, με την σύμφωνη απόφαση και τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ, υλοποιεί σήμερα την διασύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και τον ΠΑΘΕ.
Αποφασίστηκε επίσης οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ με χωριστή ομάδα εργασίας, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους να συμβάλλουν τεχνική υποστήριξη, να εξετάσουν, στο πλαίσιο του υφιστάμενου σχεδιασμού του Ταμείου και των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων, στην μελέτη και πρόταση, που προτίθεται να καταρτίσει το Υπουργείο Μεταφορών, σχετικά με την εφαρμογή συστήματος αναλογικών διοδίων, καθώς αναγνωρίζεται η σημασία αναλογικής χρέωσης διοδίων για τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου".

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε και δικαιώθηκε για το ρεπορτάζ του:

«Σανίδα σωτηρίας» στη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο αναζητά η κυβέρνηση

Μετά την αποδοχή της απαίτησης των δανειστών για την πώληση παραγωγικών μονάδων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποσοβήσει τις αντιδράσεις κάνοντας λόγο για διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του δημοσίου
Η διασφάλιση του «δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα» της ΔΕΗ μέσω της διατήρησης του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου υπό τον έλεγχο του δημοσίου, βρίσκεται στο επίκεντρο του νέου αφηγήματος που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση μετά την αποδοχή της απαίτησης των δανειστών για πώληση μονάδων.
Όπως προκύπτει από τα μισόλογα των βουλευτών, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση από τους αρμόδιους υπουργούς, η κυβέρνηση επιδιώκει τη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του.
Ωστόσο η επίτευξη του στόχου είναι εξαιρετικά αμφίβολη και αυτός είναι ο λόγος που οι υπουργοί αποφεύγουν να δεσμευτούν δημόσια.   
Πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ εμφάνιζαν τον υπουργό Οικονομικών να «παλεύει» για να κλείσει το θέμα της ΔΕΗ, ενώ διαβεβαίωνε ότι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός προβλέπει την παραχώρηση του 40% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, με το 51% του μετοχικού της κεφαλαίου να παραμένει στο Δημόσιο.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε στους βουλευτές ότι η παραχώρηση άφορα λιγνιτικές και όχι υδροηλεκτρικές μονάδες, καθώς και ότι θα μπορούν να μετέχουν στον διαγωνισμό όχι μόνο ιδιωτικές εταιρίες, αλλά και κρατικοί φορείς.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η προχθεσινή ενημέρωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία και τον Περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρυπίδης «το σημαντικότερο γύρω από το θέμα της ΔΕΗ είναι να λυθεί το πρόβλημα με το 17% και γι’ αυτό αγωνίζεται η κυβέρνηση».

Στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές με «σφίξιμο στην καρδιά»

Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας, αφού διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης, «με σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι, αλλά θα το κάνει γιατί είναι αριστερός και μάχιμος», πρόσθεσε: «πρέπει να πάρουμε το 17% από το ΤΑΙΠΕΔ να το πάμε στο Yπερταμείο, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας».
Και βέβαια, ο διευθυντής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που έχει αναλάβει να «κατεβάσει τη γραμμή» στους βουλευτές και συμμετέχει στις συσκέψεις - μασάζ που κάνουν οι υπουργοί, σημειώνει: «Θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να διατηρεί τον ισχυρό δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της και πρέπει να έχει τη δυνατότητα το κράτος να παρεμβαίνει καθοριστικά είτε με την μετοχική του σύνθεση (βλέπε 17%), είτε με τις ρυθμιστικές αρχές».
Με το δεύτερο μέρος της φράσης του ο κ. Ζαχαριάδης είναι φανερό ότι κρατάει επιφυλάξεις, όπως άλλωστε επιφυλάξεις κρατάει και ο αρμόδιος για τη ΔΕΗ υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους  για το τι θα γίνει τελικώς με το 17% απάντησε: «Αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Είναι θέμα άλλων».
Όσο δε για τον κ. Τσαλακώτο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την Αυγή, έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την πρόσληψη συμβούλων που θα «τρέξουν» τη διαδικασία πώλησης του 17% της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης