Διεθνή

To Τατζικιστάν κατασκευάζει το ψηλότερο φράγμα στον κόσμο για υδροηλεκτρική ενέργεια

To Τατζικιστάν κατασκευάζει το ψηλότερο φράγμα στον κόσμο για υδροηλεκτρική ενέργεια
Η χώρα της κεντρικής Ασίας που συνορεύει με το Αφγανιστάν, δεν διαθέτει πόρους υδρογονανθράκων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια
Το Τατζικιστάν ξεκίνησε το Σάββατο τα έργα εκτροπής της ροής του ποταμού Vakhsh, προκειμένου να αρχίσει η κατασκευή του υψηλότερου φράγματος στον κόσμο, μήκους 335 μέτρων και κόστους 3,9 δισ. δολαρίων, προκειμένου να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η χώρα της κεντρικής Ασίας που συνορεύει με το Αφγανιστάν, δεν διαθέτει πόρους υδρογονανθράκων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια, αν και οι νότιες γειτονικές της χώρες την κατηγορούν, ότι διαταράσσει την παραδοσιακή τους γεωργική παραγωγή.
Την κατασκευή του φράγματος έχει αναλάβει η Ιταλική εταιρεία Salini Impregilo.
Οι υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές του Τατζικιστάν είναι σε κακή κατάσταση, καθώς ως επί το πλείστον κατασκευάστηκαν την σοβιετική εποχή, με αποτέλεσμα μια δυσλειτουργία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, το Nurek, να αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας σε πλήρες σκοτάδι για αρκετές ώρες αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Η διακοπή επηρέασε επίσης την παραγωγή στην εταιρεία αλουμινίου του Τατζικιστάν, που αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα της χώρας σε σκληρό νόμισμα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν, Imomali Rakhmon, οι αναβαθμίσεις στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Nurek θα απαιτήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια.
Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας Rogun, θα ξεκινήσει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα τέλη του 2018, όπως δήλωσε ο Rakhmon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης