Ενέργεια

Απευθείας επαφές της ΕΔΕΥ με πετρελαϊκές εταιρείες για νέες έρευνες υδρογονανθράκων

Απευθείας επαφές της ΕΔΕΥ με πετρελαϊκές εταιρείες για νέες έρευνες υδρογονανθράκων
Σε ό, τι αφορά την συνέχιση των ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, η ΕΔΕΥ προσανατολίζεται στην ανάθεση ερευνών για νέα γεωλογικά δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα στην εταιρεία που ήδη διενήργησε τις σεισμικές έρευνες εκεί, δηλαδή την νορβηγική PGS.
Σε εμπορική προώθηση περιοχών προς έρευνα υδρογονανθράκων, κυρίως στο Ιόνιο, προσανατολίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ), προκειμένου να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση σήμερα του κ. Γιάννη Μπασιά, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την έρευνα υδρογονανθράκων που πραγματοποιείται σήμερα στο ΕΒΕΑ.
Όπως είπε ο κ. Μπασιάς, για την πραγματοποίηση ενός νέου γύρου παραχωρήσεων θα απαιτηθούν τουλάχιστον 18 μήνες, προκειμένου να φθάσουμε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ως εκ τούτου, η ΕΔΕΥ πραγματοποιεί ήδη απευθείας επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες προωθώντας εμπορικά κυρίως τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά των νησιών του Ιονίου, καθώς θεωρεί, ότι μέσα σε διάστημα 6 μηνών μπορεί να έχει εξασφαλίσει επενδυτικό ενδιαφέρον για έρευνες από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
Σε ό, τι αφορά την συνέχιση των ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, ο κ. Μπασιάς σημείωσε, ότι η ΕΔΕΥ προσανατολίζεται στην ανάθεση ερευνών για νέα γεωλογικά δεδομένα, κατά πάσα πιθανότητα στην εταιρεία που ήδη διενήργησε τις σεισμικές έρευνες εκεί, δηλαδή την νορβηγική PGS.
Μιλώντας νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επανέλαβε την πρόθεσή του για την συμπλήρωση της νομοθεσίας, που αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων και το Ταμείο Γενεών, που όπως είπε, γίνεται σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου.
Παράλληλα σημείωσε, ότι αναδιατάσσονται τα πεδία που είχαν μπει στον 1ο γύρο παραχωρήσεων με στόχο την προσέλκυση νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Υπογράμμισε δε τη σημασία της συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την Total και Edison για την έρευνα του πεδίου 2 στην Κέρκυρα και μίλησε για μία σύμβαση πρότυπο, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τη σύναψη και επόμενων συμβάσεων.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην τεράστια στρατηγική σημασία των ερευνών υδρογονανθράκων για την οικονομία, την απασχόληση, αλλά και γεωπολιτικά τη θέση της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο είπε, ότι στόχοι του κόμματος του είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΔΕΥ, με 5ετή θητεία της ηγεσίας της, η οποία θα ορίζεται με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή και η αύξηση του προϋπολογισμού της από 1 σε 5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για νέο γύρο παραχωρήσεων ιδίως νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να εκμεταλλευτεί η χώρα το διεθνές ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται για το Αιγυπτιακό κοίτασμα Zhor και για τον 3ο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου.
Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης μίλησε για την ανάγκη να αναδειχθεί η Ελλάδα σε βάση τεχνικής υποστήριξης των ερευνών υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της αξιοποίησης της ναυπηγοεπισκευαστικής εμπειρίας και της μεταλλουργικής βιομηχανίας της χώρας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μίλησε για ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και σημείωσε, ότι η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι ζήτημα εθνικής σημασίας που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπευθυνότητα και σύμπνοια από όλες τις πλευρές, Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικό κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης