Επιχειρήσεις

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ο ελληνικός λαός δεν έχει εγκρίνει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Ο ελληνικός λαός δεν έχει εγκρίνει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προετοιμάζουν κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Bόρεια Ελλάδα, ενώ ο Γιώργος Σταθάκης αύριο το απόγευμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στη Δυτική Μακεδονία.
UPD: Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, αναδείχθηκε σε όλη την έκταση και την ένταση του, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με τον ηγεσία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Είναι σαφές, ότι η πίεση των δανειστών για άμεση ενεργοποίηση "πωλητήριου" στις υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είναι τόσο ισχυρή, ώστε η κυβέρνηση εξετάζει ως σενάριο να ενεργοποιήσει την πώληση λιγνικών μονάδων, προκειμένου να περιφρουρήσει επί του παρόντος τουλάχιστον τα υδροηλεκτρικά. Και τούτο διότι ο δημόσιος έλεγχος στο φυσικό πόρο που λέγεται νερό, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, των προεκλογικών του δεσμεύσεων, αλλά και της μετεκλογικής του πορείας.
Ωστόσο, και αυτό το σενάριο, δηλαδή η πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων και μάλιστα παλαιών, προσκρούει στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όπως λένε χαρακτηριστικά συνδικαλιστικοί παράγοντες, «αν η κυβέρνηση επαίρεται ότι το 3ο μνημόνιο ετέθη υπό την κρίση του ελληνικού λαού και έγινε αποδεκτό, το βέβαιο είναι πως δεν έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό η εκχώρηση των λιγνιτών στον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο».
Με αυτά τα πολιτικά δεδομένα, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται, είναι να πάει  στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει την πώληση μόνο λιγνιτικών μονάδων, με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτό με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αφού είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα υπάρξουν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα υπερψηφίσουν την πώληση ανεξαρτήτως του περιτυλίγματος.
Όμως αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα της κυβέρνησης. 
Είναι γνωστό ότι πριν από ενάμιση χρόνο η Βουλή με εισήγηση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, ψήφισε νόμο με τον οποίο καταργήθηκε ο προηγούμενος νόμος της ΝΔ για την "Μικρή ΔΕΗ".
Έτσι, σήμερα το ερώτημα που τίθεται τόσο από τους συνδικαλιστές, όσο και κυρίως από πολιτικά στελέχη και βουλευτές, είναι το εξής: Πως είναι δυνατόν να προωθηθεί νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει την πώληση μιας μεγαλύτερης «Μικρής ΔΕΗ» όπως απαιτούν οι δανειστές;
Όσο δε για τα σενάρια περί της δημιουργίας τριών μικρότερων πακέτων προς πώληση μονάδων, φαίνεται ότι σταδιακά αποσύρονται από το τραπέζι, καθώς διαπιστώνεται, ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός λιγνιτικών εργοστασίων που να εεπιτρέπει τη διανομή τους σε πέντε μερίδια (ΔΕΗ, Κινέζοι, τρία ιδιωτικά πακέτα).
Με βάση αυτό το δεδομένο στο τραπέζι βρίσκεται και ένα ακόμη σενάριο που προβλέπει την διάθεση ενός μόνο πακέτου μονάδων, που δεν θα περιλαμβάνει τη Μελίτη, αφού αυτή την έχει υποσχεθεί ο κ. Παναγιωτάκης στους Κινέζους, αλλά θα εκτείνεται από τη Μεγαλόπολη έως και το Αμύνταιο.
Το βέβαιο είναι ότι οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ προετοιμάζουν κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο κ. Σταθάκης αύριο το απόγευμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν πολιτευτεί και συνεχίζουν να πολιτεύονται με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των μονάδων παραγωγής της.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της με τον κ. Σταθάκη εξέδωσε ανακοίνωση υπό τον τίτλο: Η κυβέρνηση «διαφωνεί με τον εαυτό της» και ξεπουλά τη ΔΕΗ.
Η συμφωνία με τους δανειστές σε απόλυτη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΓΕΝΟΠ έχει ως εξής:  
"Με τη διάψευση των προσδοκιών ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των δανειστών και θα προστατέψει τη δημόσια περιουσία και το βασικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με τον αρμόδιο υπουργό Γ.Σταθάκη.
Η τακτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί όχι μόνον στην απώλεια μιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα αλλά – κυρίως –  στην απώλεια ενός καθοριστικού μοχλού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της πατρίδας μας να «σηκώσει κεφάλι» μετά το ξεπούλημα επιχειρήσεων με κομβικό ρόλο, όπως η ΔΕΗ.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση
  • έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της αλλά και τη ρητορική του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα την εκποίηση της ΔΕΗ»
  • εγκαταλείπει θεαματικά τη θέση που είχε υποστηρίξει μαζί με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για την ανάγκη διενέργειας δημοψηφίσματος
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γνωρίζει ότι δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση – όταν μάλιστα οι τωρινές της αποφάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της θέσεις  (9/2015) – να προχωρήσει σε ενέργειες που υπονομεύουν το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι 18.000 εργαζόμενοι που εκπροσωπεί θα αγωνιστούν -όπως έκαναν και το 2014 – μαζί με την κοινωνία, τον κλήρο και τις κοινωνικές και επαγγελματικές οργανώσεις για να αποτρέψουν ένα «εθνικό έγκλημα» που μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού», φαίνεται πως έχει «οικουμενική» στήριξη!


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης