Ενέργεια

Κυβέρνηση και Σταθάκης επιχειρούν να ανακόψουν τις αντιδράσεις σε επικείμενη συμφωνία για τα ενεργειακά

Κυβέρνηση και Σταθάκης επιχειρούν να ανακόψουν τις αντιδράσεις σε επικείμενη συμφωνία για τα ενεργειακά
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει τους βουλευτές του για την αναγκαιότητα πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο
Την πολιτική διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφώσει η απαίτηση των δανειστών για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και την εξασφάλιση πίστωσης χρόνου χωρίς αντιδράσεις, επιχειρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που  σήμερα και αύριο θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη και τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην περιοχή.
Ο κ. Σταθάκης που γύρισε από τις Βρυξέλλες με το σχέδιο συμφωνίας που ετοίμασαν οι δανειστές και το οποίο προβλέπει ότι το πωλητήριο τον υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει «να βγει στον αέρα» το ταχύτερο, είναι βέβαιο ότι δεν θα συμφωνήσει σε τίποτα πριν κλείσουν όλα.
Έτσι στην παρούσα φάση έχει ως αποκλειστικό στόχο τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας τουλάχιστον επιφανειακά, αφού είναι βέβαιο ότι στο εσωτερικό της ΔΕΗ, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία η κατάσταση βράζει.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, όπως έχει γράψει το World Energy News, είναι να μην υπάρξει πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων στο τελικό κείμενο της συμφωνιας.
Κάτι τέτοιο, ομως, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι θεσμοί επιμένουν να πουληθούν και υδροηλεκτρικά.
Παράλληλα, στη συμφωνία θα διατηρηθούν και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τα γνωστά ΝΟΜΕ.
Μάλιστα, επιδίωξη είναι να συμμετάσχουν στα ΝΟΜΕ ως δημοπρατούντες ενέργειας και οι ιδιωτες που θα αποκτήσουν τις προς πώληση μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Εν κατακλείδει η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πετύχει την πώληση λιγνιτικών μονάδων με μικρή εναπομένουσα διάρκεια ζωής και όχι τις πλέον σύγχρονες και τα υδροηλεκτρικά.
Αυτό όμως απέχει πολύ από τα ζητούμενα των θεσμών.
«Αν προχωρήσει και υποχωρήσει (η κυβέρνηση) εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα ακολουθήσουν γεγονότα του 2014» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης για να προσθέσει: «Ο Περιφερειάρχης (Θόδωρος Κρυπίδης) είχε πει ότι αν πουληθεί όχι μία μονάδα αλλά μία μετοχή, θα μιλάμε για θεσμική εκτροπή , απειλώντας με παραίτηση του συνόλου του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κλήρος, η κοινωνία ολόκληρη θα είναι πάλι απέναντι».
Το ζήτημα  της ενέργειας και του δημόσιου ελέγχου των φυσικών πόρων δηλαδή του νερού και του λιγνίτη, ήταν κεντρικό θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε κάνει σημαία του «τη δημόσια και ισχυρή ΔΕΗ».
Έτσι το πρόβλημα ξεφεύγει από τα στενά όρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φθάνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει και να πείσει τους βουλευτές και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα των αποφάσεών του, αν βεβαίως φθάσει στην αποδοχή του πωλητήριου των μονάδων της ΔΕΗ.

Στηρίζουν, αλλά δεν ψηφίζουν  

Επί του παρόντος λοιπόν ο κ. Σταθάκης, αυτό που έχει να κάνει είναι να κερδίσει χρόνο χωρίς αντιδράσεις και σε αυτό έχει απρόσμενους συμμάχους στις τάξεις της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ επέλεξε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της για την ενέργεια την περασμένη Πέμπτη (23/3) και να δηλώσει απερίφραστα ότι σχεδιάζει την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και τη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή, μεριδίου σε ότι έχει απομείνει από τη ΔΕΗ.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο πρώην υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει την απαξίωση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση  και να υποστηρίζει πώλησης της «Μικρής ΔΕΗ» που κατήργησε η κυβέρνηση.
Όσο και αν οι τοποθετήσεις αυτές επιχειρείται να παρουσιαστούν ως λύσεις, «εδώ που οδήγησε τα πράγματα η κυβέρνηση», έχουν δώσει «ανάσες» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που ισχυρίζεται πως την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά στις Βρυξέλλες, υπάρχουν οι «πρόθυμοι» να εφαρμόσουν τις απαιτήσεις των δανειστών.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να σπεύσουν τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας όσο και ο Γιάννης Μανιάτης να δηλώσουν ότι αν και συμφωνούν με την πώληση, θα καταψηφίσουν την πρόταση, όταν θα έρθει στην βουλή καθώς αποτελεί μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων που θα επιβαρύνουν τους πολίτες.
Μάλιστα ο κ. Μανιάτης κάλεσε την κυβέρνηση να προσέξει με τη ΔΕΗ διότι δεν θα έχει απλά και μόνο πολιτικές συνέπειες.  
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη σε πολιτικό επίπεδο, στη ΔΕΗ ο Μανώλης Παναγιωτάκης που είναι απολύτως ενήμερος για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και  τις απαιτήσεις των δανειστών καταρτίζει σενάρια για τα τρία, όπως όλα δείχνουν, προς πώληση πακέτα, ενώ παράλληλα ετοιμάζει τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση για το δυναμικό και την κατάσταση των μονάδων της ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης